Agenția Servicii Publice (ASP) atenționează că începând de joi, 20 aprilie, întreprinzătorii care își desfășoară activitatea în domenii precum importul, păstrarea sau comercializarea angro a producţiei alcoolice şi/sau a alcoolului etilic, trebuie să deţină în proprietate, sau oricare alt mod de folosinţă, depozite specializate, cu o suprafaţă de cel puţin 500 de metri pătrați.
Potrivit Agenției, toţi solicitanţii sau titularii de licenţă pentru importul, păstrarea sau comercializarea angro a producţiei alcoolice şi/sau a alcoolului etilic, pentru a-și perfecta sau reperfecta ori prelungi licențele de activitate în domeniile respective, vor depune la ASP, printre alte documente, şi copia de pe actul de proprietate sau de pe alt act juridic, în baza căruia antreprenorul a căpătat dreptul de folosință asupra depozitului specializat, care are o suprafaţă de cel puţin 500 m2, transmite democracy.md cu referire la zdg.md.
Prevederile se conțin în punctul 9 din Legea nr. 77 din 31.03.2022 pentru modificarea Legii nr. 1100/2000 cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice publicată în Monitorul Oficial Nr. 115-117, art. 198 și intră în vigoare miercuri, 20 aprilie 2023.
„Reamintim, că cererile pot fi depuse online, în regim non stop 24/24, de pe orice calculator sau dispozitiv mobil, cu conexiune la internet, prin intermediul platformei serviciilor guvernamentale www.servicii.gov.md sau pe pagina www.actpermisiv.gov.md”, notează sursa citată.
Modificările la Legea cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice au fost adoptate în lectură finală pe 31 martie 2022.
Scopul proiectului este de a garanta autenticitatea și calitatea înaltă a acestor tipuri de produse, de a asigura trasabilitatea producției și comercializării și de a exclude concurența neloială în acest sector.
Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că, în urma consultărilor publice organizate, s-a decis menținerea obligativității de aplicare a dopului cu dispersie la îmbutelierea băuturilor alcoolice tari.
„Această prevedere este obligatorie și la importul acestei băuturi, din alte țări terțe. Deci, fiecare producător de această băutură în Republica Moldova, în mod obligatoriu, trebuie să-și pună în linia de producere utilaj care îi permite să pună acest dop de dispersie”, a declarat președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea.
Proiectul de lege mai prevede includerea obligativității de prezentare a declarației de fabricare și de circulație, care va conține date pentru fiecare categorie de produs despre stocul la începutul anului, producerea, comercializarea și stocul la finele anului. Aceste date vor fi folosite la elaborarea prognozelor de dezvoltare a sectoarelor.