Pompierii din Canada continuă să lupte cu sute de incendii care fac ravagii în toată țara. Fumul s-a răspândit în SUA, unde se înregistrează cel mai toxic aer de zeci de ani, chiar din istorie în unele orașe, relatează The Guardian și BBC, citate de Digi24. În context, Ministerul Afacerilor Externe al României a emis o atenționare, iar cetățenii sunt îndemnați să evite călătoriile în ariile afectate.
Peste jumătate din cele 414 incendii din toată țara sunt scăpate de sub control, a spus ministrul pentru situații de urgență, Bill Blair. Aceasta, în condițiile în care cele mai calde și secetoase luni ale verii abia urmează să vină. Mai multe state membre ale Uniunii Europene au propus Canadei să trimită aproape 300 de pompieri care să lupte împotriva incendiilor de pădure.
„Suntem solidari cu Canada împotriva teribilelor incendii de pădure. Canada a cerut UE o susținere prin Mecanismul Protecției Civile, iar noi răspundem prompt”, a anunțat președinta CE, Ursula von der Leyen. „Franța, Portugalia și Spania au propus să trimită peste 300 de pompieri. Ajutoare suplimentare vor fi trimise”, a adăugat președinta CE.
Regiunea Québec este afectată de incendii „istorice”, după provinciile Alberta (vest) și Nova Scotia (est), în timp ce fumul afectează Statele Unite, până la New York și Washington, unde poluarea a ajuns la cote istorice.
Situația este considerată „excepțională” de către autoritățile canadiene, prin numărul de hectare arse în această perioadă a anului. De altfel, Canada se confruntă cu un an fără precedent. Aproximativ 2.300 de incendii de pădure au avut loc de la începutul lui 2023, iar aproximativ 3,8 milioane de hectare au fost arse, un nivel peste media ultimelor decenii.
Peste 20.000 de canadieni au fost evacuați în întreaga țară, dintre care peste jumătate în Quebec, unde Guvernul se pregătea de evacuarea altor 4.000 de oameni.
Fumul de la incendiile de vegetație din Canada s-a răspândit și deasupra Statelor Unite. Zeci de milioane de oameni din SUA sunt sub alertă de poluare a aerului. Milioane de oameni au fost sfătuiți să poarte măști de protecție în exterior din cauza nivelului nociv al calității aerului.
Zone importante de pe coasta de Est a SUA, precum Philadelphia, Jersey City (New Jersey) și New Haven (Connecticut) sunt în continuare colorate în roșu pe harta indexului poluării. La New York și Washington DC se înregistrează cel mai toxic aer din istoria recentă. Locuitorilor acestor orașe, precum și celor din Philadelphia, Chicago și Boston li s-a cerut să rămână în case.
În context, Ministerul Afacerilor Externe al României a emis o atenționare de călătorie pentru Statele Unite ale Americii, în zona de nord-est, unde autoritățile locale au emis cod roșu privind deteriorarea severă a calității aerului. Totodată, sunt înregistrate întârzieri ale curselor aeriene. Cetățenii sunt îndemnați să evite, pe cât e posibil, călătoriile în ariile afectate.