UE cunoaște problemele cu care se confruntă cetățenii R. Moldova pe plan economic și, în special, energetic. Acest lucru reiese din decizia Comisiei Europene de a acorda un sprijin financiar de 72,5 milioane de euro țării noastre ca parte a operațiunii de asistență macrofinanciară pentru țară, aflată în curs de desfășurare.
Astfel, Republica Moldova și-a consolidat finanțele cu un împrumut de 50 milioane de euro, iar până la sfârșitul lunii va urma o nouă tranșă de 22,5 milioane de euro sub formă de grant.
Asistența reprezintă un sprijin suplimentar pentru Moldova, a cărei economie a fost grav afectată de consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și care se confruntă în continuare cu provocări legate de securitatea energetică.
Potrivit comunicatului, sprijinul vine să ajute Moldova, să acopere o parte din necesitățile de acoperire a cheltuielilor neprevăzute din 2023, să mențină stabilitatea macroeconomică și să asigure continuarea reformelor, alături de programul în curs de desfășurare al Fondului Monetar Internațional pentru Moldova.
Acordarea acestui sprijin vine după ce Comisia Europeană a constatat că Moldova și-a îndeplinit angajamentele politice relevante convenite cu UE.
Operațiunea de asistență macrofinanciară pentru Moldova, aflată în curs de desfășurare, în valoare totală de până la 295 de milioane de euro, din care 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și 75 de milioane de euro sub formă de granturi. Aceasta este cu aproape 145 de milioane de euro mai mult decât suma convenită de Parlamentul European și de Consiliu în iunie 2023, din care 72,5 milioane de euro urmează să fie transferate Republicii Moldova până la sfârșitul lunii octombrie.
Astfel, Moldova va primi 172,5 milioane de euro până la sfârșitul lunii octombrie, iar alte debursări pot urma în funcție de progresele înregistrate privind implementarea politicilor convenite.