Începând cu 1 noiembrie și până pe 25 noiembrie cetățenii vor putea solicita compensații pentru facturi în noul sezonul de încălzire. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de hotărâre care prevede mecanismul de acordare a compensațiilor pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și termică pentru sezonul rece.
În acest sezon rece proiectul cu privire la acordarea compensațiilor pentru facturi a fost parțial modificat. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat în cadrul ședinței de Guvern că actul are drept scop creșterea echității, adică țintirea mai bună a familiilor sărace, atât din mediul urban, cât și rural, reducerea fraudei din sistem, precum și excluderea dublării cu alte măsuri de suport similar.
„Hotărârea presupune următoarele modificări de bază: integrarea ajutorului pentru perioada rece a anului în sistemul de compensații pentru factură. Valoarea compensației monetare în acest an va fi de 800 de lei, cui o creștere de 100 de lei față de anul trecut. Adăugarea a două categorii noi de vulnerabilitate – extremă și primară”, a spus Alexei Buzu.
La fel, ministrul a subliniat că suportul va fi acordat doar în baza cererii de înregistrare în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică. Acestea vor putea fi depuse începând cu 1 noiembrie până pe 25 noiembrie.
„La stabilirea gradului de vulnerabilitate energetică va conta și gradul de dizabilitate a membrilor gospodărie care depune această solicitare, anul trecut acest lucru nu era. La fel, vor fi avantajați și familiile cu copii mici”, a precizat Alexei Buzu.
Implementarea proiectului presupune un cost total al compensațiilor pentru sezonul rece 2023-2024 în valoare de 2 miliarde 780 de milioane de lei, care va fi acordată pentru două tipuri de compensații „compensație pentru achitarea facturilor la energie și compensație la energie sub formă de plată monetară”.