Incidența COVID-19 în țară este în continuă descreștere. Autoritățile din sănătate anunță despre o scădere cu peste 16%, comparativ cu săptămâna precedentă.
Anunțul a fost făcut de către secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, într-o conferință de presă, transmite democracy.md cu referire la Realitatea.md.
„Incidența cumulativă pentru săptămâna precedentă a constituit 184 cazuri la 100 mii locuitori, ceea ce corespunde nivelului de prag de alertă portocaliu, la nivel național. Acest nivel s-a redus cu aproximativ 16% comparativ cu săptămâna precedentă. Am trecut la o alta fază a procesului epidemiologic cu excepția Transnistriei”, menționează Svetlana Nicolaescu.
Totodată, se reduce și rata de spitalizare. La ora actuală sunt 35 de spitale unde sunt activate paturi pentru pacienții COVID-19. Rata de ocupare este sub 80%. În continuare sunt internați în instituțiile medicale 2833 de pacienți, în terapie intensivă fiind 288 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, iar 38 sunt la respirație asistată.
Rata infectării care este într-o continuă scădere ar putea favoriza relaxarea unor restricții, printre care și evenimentele private.
„Acest lucru înseamnă că acele consilii teritoriale urmează să se întrunească ca să revadă și să adopte pentru fiecare localitate seturi de măsuri care corespund nivelului actual de incidență. Cu alte cuvinte, dacă Chișinău și Bălți nu mai sunt în cod roșu ci în cel portocaliu, comisia teritorială are posibilitatea de a adopta decizii care corespund nivelului portocaliu. Un șir de activități pot fi reluate. Rămâne în vigoare purtarea măștii, păstrarea distanței fizice și certificatul COVID. Cât de mult ne vom permite această relaxare depinde foarte mult de cum vom asigura în continuare procesul de imunizare”, a mai adăugat Svetlana Nicolaescu.
Referitor la decesele parvenite în urma infectării cu COVID-19, pe parcursul săptămânii precedente s-au înregistrat 396 de decese, dintre care 110 cazuri au fost înregistrate pe parcursul săptămânii respective, 211 cazuri au fost înregistrate în săptămâna anterioară, dar raportate în săptămâna precedentă, altele 73 de cazuri au fost înregistrate în luna octombrie și două dintre acestea au fost cazuri survenite în luna septembrie.
Ministerul mai precizează că la moment în jur de 26% din populația generală din Republica Moldova au fost imunizate cu schema completă. Se constată o încetinire a programului de imunizare.