Angajații Organizației Națiunilor Unite au păstrat luni un minut de reculegere pentru a-i onora cei peste 100 de colegi uciși în Gaza, de la începutul războiului dintre Israel și Hamas luna trecută, cel mai mare număr de angajați umanitari uciși din istoria de 78 de ani a organizației, transmite Reuters.
Personalul de la birourile ONU din Geneva a ținut un moment de reculegere și a aprins lumânări în memoria celor 101 de angajați ai agenției ONU pentru refugiați palestinieni UNRWA, uciși în atacul israelian asupra Gaza. Steagurile ONU din întreaga lume au fost arborat în bernă.
„Acesta este cel mai mare număr de lucrători umanitari uciși din istoria organizației noastre într-un timp atât de scurt”, a declarat Tatiana Valovaya, directorul general al biroului ONU din Geneva.
„Suntem adunați astăzi aici, uniți în această locație foarte simbolică, pentru a ne exprima simbolic respectul pentru curajoșii noștri colegi care și-au sacrificat viețile în timp ce slujeau sub steagul Națiunilor Unite”.
UNRWA a transmis că unii membri ai personalului au fost uciși în timp ce stăteau la coadă pentru pâine, în timp ce alții au fost uciși împreună cu familiile lor în casele lor, în războiul aerian și terestru al Israelului împotriva Hamas, ca răspuns la atacul transfrontalier din 7 octombrie al mișcării islamiste care conduce Fâșia Gaza.
„Personalul UNRWA din Gaza apreciază că ONU a coborât steagul în întreaga lume”, a declarat Tom White, directorul UNRWA din Gaza, într-un comunicat.
„În Gaza, totuși, trebuie să menținem steagul ONU să arboreze sus, ca semn că încă stăm în picioare și slujim poporul din Gaza”. După Gaza, al doilea cel mai mortal conflict, pentru lucrătorii umanitari ai ONU, a fost în Nigeria în 2011, când un atacator sinucigaș a bombardat biroul din Abuja în timpul unei insurgențe islamiste, ucigând 46 de persoane.
Israelul dă vina pe Hamas pentru morțile de civili din Fâșia Gaza, mică și dens populată, spunând că grupul folosește populația din enclava de coastă ca scuturi umane. Hamas neagă acest lucru.
„Aș dori să spun că ne confruntăm cu vremuri foarte dificile pentru multilateralism, pentru lume”, a spus Valovaya. „Dar Organizația Națiunilor Unite este mai relevantă ca niciodată”.
Înființată în 1949, în urma primului război arabo-israelian, UNRWA oferă servicii publice, inclusiv în școli, asistență medicală și ajutor. Mulți dintre cei 5.000 de angajați ai UNRWA care lucrează în Gaza sunt ei înșiși refugiați palestinieni.