Moldova va primi un grant de 2,8 milioane de dolari de la IFC

0

Moldova va primi un grant de 2,8 milioane de dolari de la IFC pentru a sprijini promovarea exporturilor de produse animale către UE. 

Acesta prevede Acordul de Cooperare între Guvernul Moldovei și Corporația Financiară Internațională (IFC) din cadrul Grupului Băncii Mondiale, ratificat joi de parlament, în vederea implementării proiectului „Reforma climatică investițională în Moldova, Faza II”.

Acordul a fost semnat pe 25 februarie 2021. Scopul proiectului este creșterea competitivității sectorului privat pentru exportul de produse animale pe piața UE, inclusiv carne de pasăre, ouă, lapte și produse lactate. Proiectul urmărește și consolidarea potențialului de export al sectorului horticol. Bugetul proiectului este de 3,8 milioane dolari, contribuția IFC se va ridica la 2,8 milioane dolari, acestea sunt resurse gratuite – asistență tehnică.

Proiectul va fi cofinanțat de Guvernul Moldovei în valoare de 1 milion dolari sub formă de finanțare a instituțiilor statului, inclusiv achitarea pentru bunuri și servicii necesare implementării proiectului. Totodată, proiectul nu prevede deduceri directe de la bugetul de stat. Proiectul propus este conceput pentru 3 ani și va atinge o serie de rezultate planificate.

Este vorba despre Raportul privind evaluarea infrastructurii laboratorului național în vederea obținerii accesului pe piața țărilor UE pentru ouă, carne de pasăre și produse lactate din Moldova; realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei instalații de prelucrare a subproduselor de origine animală în vederea creării unui sistem sigur de gestionare a bolilor și a deșeurilor în sectorul zootehnic; elaborarea de recomandări pentru ajustarea și modernizarea cadrului juridic național în vederea transferării normelor UE actuale în legislația relevantă a Moldovei, în special, în ceea ce privește siguranța păsărilor de curte și a produselor lactate.

În plus, vor fi pregătite un Raport și recomandări privind Planul de acțiune pentru sectorul lactatelor și Programul de monitorizare a laptelui crud care urmează să fie create de autorități pentru a avea acces pe piețele UE; elaborarea unui Concept Tehnic pentru un sistem informatic automatizat pentru transmiterea, primirea și înregistrarea avertismentelor despre alimente și furaje în conformitate cu prevederile hotărârii de guvern 59/2017; un program de mentorat și consolidare a capacității pentru sectorul horticol cu scopul de a crește exportul de fructe proaspete și miere din Moldova către UE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata