Presiuni politice: Autoritățile locale reduc cheltuielile

0

Refuzul autorităților centrale de a susține financiar municipalitatea prin obligarea Primăriei Chișinău de a realiza proiecte dictate de partidul de guvernământ, însă, fără acoperire financiară, obligă autoritățile Capitalei să recurgă la optimizări de cheltuieli în noul an.

Prin ultima decizie a CSE Chișinău „se constată că există riscuri majore de reducere a capacității financiare în satisfacerea necesităților social-economice ale populației și dezvoltarea municipiului”, acțiuni provocate de „un clientelism politic din partea partidului de guvernământ în ceea ce privește alocarea resurselor financiare din bugetul public”.

Astfel, CSE a pus în sarcina conducătorilor instituțiilor bugetare și întreprinderilor municipale subordonate CMC să optimizeze cu cel puțin 10% cheltuielile privind activitatea operațională.

„Totodată, se obligă Direcția generală Asistență Medicală și Socială și Direcția generală pentru protecția copilului să efectueze evaluarea Serviciului Social Asistență personală în vederea formulării recomandărilor privind posibilitatea menținerii în continuare a serviciului în lipsa finanțării și să mențină acest serviciu în limita bugetului disponibil. Iar Direcția generală Educație va eficientiza cheltuielile privind activitatea grupelor cu regim prelungit și a altor servicii educaționale”, se mai arată în decizia CSE Chișinău.

Prin documentul aprobat, autoritățile municipale constată cu regret că guvernarea a refuzat „alocarea/rambursarea cheltuielilor pentru gestionarea pandemiei, crizei refugiaților, crizei energetice, inclusiv pentru exercitarea atribuției delegate suplimentar de achitare a sporului salarial lunar în sumă de 1300 de lei angajaților din sectorul bugetar, fără alocarea mijloacelor bănești în acest sens pentru anul 2023 și pentru 2024”.

„La ora actuală, se creează un clientelism politic din partea partidului de guvernământ în ceea ce privește alocarea resurselor financiare din bugetul public, precum și condiții de neechitate și lipsa de interes față de parcursul socio-economic de dezvoltare al capitalei acestei țări, care asigură o contribuție majoră de aproximativ 70% la formarea veniturilor bugetului public național, municipiului Chișinău revenindu-i, sub formă de impozite și taxe, doar circa 13% sau 2,8 miliarde de lei din cicra 23 de miliarde de lei virați în bugetul de stat, iar normativul defalcărilor pentru bugetul municipal Chișinău rămânând neschimbat (50 la sută)”, se mai arată în decizia CSE Chișinău.

Autoritățile locale susțin că, în ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal Chișinău depășește suma de 1,3 miliarde de lei, lucru care se întâmplă ca urmare a diverselor decizii privind delegarea de competențe financiare suplimentare de către stat, prin intermediul Parlamentului, fără a se aloca și resursele financiare necesare pentru acoperirea costurilor.

„Este vorba de susținerea financiară în gestionarea crizei refugiaților – 9,3 milioane de lei, compensarea cheltuielilor suportate ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice – 335 milioane de lei pentru instituțiile bugetare și 70 de milioane de lei pentru întreprinderile municipale. Refuzul autorităților competente de a reglementa tarifele conform calculelor SA „Apă-Canal Chișinău”, cu un impact financiar negativ de 613 milioane de lei. Compensarea sumei de 316 milioane de lei generată de stabilirea sporului lunar în valoare fixă pentru angajații din sectorul bugetar în mărime de 1300 de lei”, se mai precizează în actul adoptat de CSE Chișinău.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata