Astăzi, Serviciul Vamal a primit 10 truse valoroase donate de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin intermediul Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), care sunt destinate pentru controlul vamal din prima linie la posturile vamale Giurgiulești, Leușeni și Sculeni.
La eveniment au participat conducerea Serviciului Vamal, Ambasadorul SUA Kent Logsdon, conducerea Programului USAID MISRA și șefii posturilor vamale de frontieră.
Echipamentele moderne în valoare de circa 3 milioane lei vor fi distribuite în special la posturile vamale de frontieră care au devenit extrem de solicitate de către transportatori, în special din cauza războiului din Ucraina. Aceste dispozitive de ultimă generație vor permite inspectorilor vamali să accelereze procesul de inspecție și să sporească eficiența controlului transporturilor de mărfuri care traversează hotarele Republicii Moldova.
În cadrul evenimentului de donare, șefii posturilor vamale de frontieră au prezentat funcționalitățile echipamentelor, și nemijlocit au demonstrat cum se aplică acestea în practică. Funcționarii vamali au comunicat că, seturile donate includ echipamente care permit determinarea densității obiectelor și dimensiunilor acestora, detectarea pereților falși sau compartimentelor ascunse în mijlocul de transport, vizualizarea detaliilor obiectelor transportate, fără a fi necesară dezasamblarea mijloacelor de transport, reducând riscurile de deteriorare a mărfurilor transportate.
Astfel, noile echipamente vor permite reducerea timpului de inspectare a mijloacelor de transport și vor diminua riscul formării rândurilor de autoturisme la posturile vamale de frontieră, dar și realizarea unui control vamal eficient.
Conducerea Serviciului Vamal în cadrul evenimentului a exprimat recunoștință Ambasadei SUA în Republica Moldova, Agenției USAID în Republica Moldova și Programului MISRA pentru receptivitatea, promptitudinea și suportul consistent oferit în procesul implementării reușite a tuturor activităților comune, orientate preponderent în atingerea standardelor vamale internaționale prin modernizarea și digitalizarea procedurilor vamale, fortificarea controlului vamal, îmbunătățirea comunicării, consolidarea capacităților și dezvoltarea competențelor profesionale ale funcționarilor vamali.