Polonia triplează numărul militarilor de la granița cu Belarus

0

Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunțat că Polonia va tripla dimensiunea contingentului său militar de la granița cu Belarus începând cu luna august. Această măsură marchează o escaladare semnificativă a tensiunilor dintre cele două țări vecine. Declarația a venit după ce Minskul a raportat că Varșovia a suspendat cooperarea privind gestionarea situației de la frontieră.

Creșterea prezenței militare poloneze vine pe fondul temerilor internaționale privind un posibil rol al Belarusului într-o intensificare a conflictului dintre Rusia și NATO în jurul Ucrainei. De asemenea, există îngrijorări la Minsk și Moscova că țările occidentale ar putea lua măsuri militare împotriva Belarusului.

În ultimii ani, Polonia a investit masiv în modernizarea forțelor sale armate, achiziționând tancuri sud-coreene K2, obuziere mobile K9 și artilerie cu rachete Chunmoo, precum și tancuri Abrams M1A1 și M1A2 și sisteme de artilerie cu rachete HIMARS din Statele Unite.

Recent, Belarus a găzduit pentru prima dată un contingent al Armatei Populare de Eliberare a Chinei pentru exercițiile militare Eagle Assault 2024, desfășurate la mai puțin de 5 kilometri de granițele Poloniei. Exercițiile au inclus antrenamente pentru traversarea râurilor, războiul urban și atacuri aeriene. Acestea au urmat desfășurării de către Belarus a unei divizii de sisteme de artilerie cu rachete în apropierea frontierei poloneze, ca urmare a creșterii tensiunilor în zonă.

De asemenea, Belarus a continuat să-și modernizeze echipamentele militare, inclusiv tancurile din era sovietică, avioanele de luptă Su-30SM, elicopterele Mi-35, sisteme de rachete Iskander-M și sisteme de apărare aeriană S-400 din Rusia.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata