Sportivii moldoveni, salutați la Chișinău după o performanță istorică la Jocurile Olimpice

0

Lotul olimpic al Republicii Moldova a revenit de la Paris. Sportivii au fost întâmpinați cu aplauze și flori pe Aeroportul Internațional Chișinău. La eveniment a participat și președinta Maia Sandu, transmite IPN.

Șefa statului le-a urat bun venit acasă. „V-am urmărit cu sufletul la gură. V-am aplaudat în aceste zile și săptămâni și vă aplaudăm astăzi, toată Moldova, cu mândrie și cu recunoștință. Ne-ați reprezentat cu demnitate. Am trăit cu voi emoțiile fiecărei competiții și ați reușit să uniți Moldova. În acest an, voi, sportivii Moldovei, campionii, ați scris istorie. Este pentru prima dată de la independență când Republica Moldova obține atât de multe medalii”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a remarcat că, pe lângă cele patru medalii, trei de bronz și una de argint, speră foarte mult că i se va face dreptate halterofilului Marin Robu și că va obține medalia meritată. „Medaliile și victoriile din sport sunt nu doar premii sportive, ele sunt dovada că putem fi o societate de învingători. Avem cu ce ne mândri. Avem cu ce ne lăuda și să o facem mai des, ca să încurajăm munca și succesul”, a adăugat președinta.

Nicolae Juravschi, președintele Comitetului național Olimpic și Sportiv, a declarat că federațiile, antrenorii, cluburile sportive au demonstrat că sportivii au valoare, știu să muncească. Moldova are viitor și în mișcarea sportivă prin rezultatele sportivilor.

Dan Perciun, ministrul educației și cercetării, a spus că cel mai important lucru pe care sportivii l-au făcut, este oferirea încrederii că moldovenii, ca popor, pot câștiga și nimic nu le poate sta în cale. Ministrul observă un sentiment de renaștere în mai multe domenii, inclusiv în sport, iar generația care vine este una de câștigători.

Canoistul Serghei Tarnovschi, medaliat cu bronz la JO, a declarat că prin rezultatul său a vrut să bucure o Moldovă întreagă și pe viitor va face acest lucru și mai bine.

Luptătoarea Anastasia Nichita, medaliată cu argint la JO, a remarcat că nu a simțit niciodată o susținere mai mare decât la aceste Jocuri Olimpice. Este fericită că oamenii s-au unit prin sport și speră că acest lucru va motiva cât mai mulți adulți și copii să practice sportul. Sportul nu este doar despre performanță, ci și despre un mod sănătos de viață, a adăugat sportiva.

Sportivii moldoveni au cucerit patru medalii la Jocurile Olimpice de la Paris. Medaliata cu argint Anastasia Nichita a devenit prima sportivă din Republica Moldova care a intrat în posesia unei medalii olimpice în proba de lupte feminine. Judocanii Denis Vieru și Adil Osmanov au fost primii reprezentanți ai Moldovei care au urcat pe podiumul olimpic la această probă sportivă. Serghei Tarnovschi a cucerit a doua medalie olimpică de bronz în cariera sa.

Cu patru medalii, una de argint și trei de bronz, Republica Moldova s-a situat pe locul 72 printre 206 țări participante la Jocurile Olimpice de la Paris.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata