Elveția continuă să susțină agricultura Moldovei cu o finanțare suplimentară de 1,15 milioane de dolari

0

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare va aloca încă 1,15 milioane de dolari pentru proiectul „Suport de urgență pentru producătorii agricoli în condițiile crizei socio-economice, climatice și energetice”, a declarat pentru INFOTAG Ministerul Agriculturii, explicând că proiectul este implementat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Inițiativa comună a fost lansată în 2022 și finanțată de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu 2 milioane de dolari. În noiembrie 2023, Elveția a angajat 2 milioane de dolari pentru proiect.

În cadrul acestei componente, care este administrată de PNUD, opt producători agricoli afectați de criza socio-economică și energetică vor primi sprijin pentru îmbunătățirea eficienței energetice a operațiunilor lor cu echipamente și servicii în valoare totală de aproximativ 200 000 de dolari.

Anterior, 46 de întreprinderi conduse de femei au primit un sprijin similar. Astfel, au fost instalate panouri fotovoltaice, pompe de căldură, cazane pe biomasă și au fost implementate diverse măsuri de eficiență energetică în depozitele și spațiile utilizate în procesul de producție.

Restul sprijinului financiar de aproximativ 915 000 de dolari acordat de Elveția prin intermediul FAO va contribui la îmbunătățirea securității alimentare și a creșterii animalelor în gospodăriile afectate de seceta din ultimii ani, care a redus recolta de porumb, principala sursă de producție animală.

Suplimentarea bugetară va crește numărul beneficiarilor de la 12.000 la 17.000 de mici fermieri și gospodării care vor primi hrană concentrată pentru vacile de lapte, semințe de lucernă, porumb și îngrășăminte.

În plus, cu banii oferiți de Elveția, FAO va continua să pună în aplicare școlile de teren, un instrument eficient pentru ca fermierii să dobândească practici agricole mai bune.

Pe lângă cele 15 școli înființate pe întreg teritoriul Moldovei, alte cinci vor fi deschise în nordul Moldovei, specializate în producția de lapte de vacă și aplicarea practicilor agricole conservative în producția de cereale.

Echipamentul va fi oferit unui număr de 50 de gospodării instruite în cadrul școlilor de teren care produc și vând lapte. Acestea vor fi dotate cu mașini de muls pentru a îmbunătăți igiena mulsului, calitatea laptelui și condițiile de muncă.

Crescătorii de ovine și caprine vor beneficia, de asemenea, de finanțare. Un microcluster de ovine și căprine din raioanele Cimișlia și Basarabeasca, creat anterior în cadrul unei inițiative comune a PNUD și Elveției, va oferi fermierilor echipamente moderne – garduri electrice și mașini de muls.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata