Sancțiuni SUA împotriva Rusiei pentru încercările de influențare a alegerilor din Moldova

0

Statele Unite ale Americii au impus noi sancțiuni pentru trei entități și două persoane fizice din Federația Rusă care sunt implicate în acțiuni de destabilizare, inclusiv în Republica Moldova. Printre acestea se numără organizația „Evrazia” din Moscova. Aceasta a transportat organizat copii, inclusiv din Republica Moldova, în tabere la Moscova, sub pretextul dezvoltării patriotismului pentru Rusia. Ilan Șor, fugit de justiție, a promis investiții de 250 de milioane de dolari americani prin intermediul „Evrazia”.

SUA a impus sancțiuni împotriva ANO „Evrazia” și a lui Nelli Alekseyevna Parutenko, pentru rolul lor în susținerea eforturilor de influență negativă ale oligarhului Ilan Shor din Republica Moldova, deja pe lista de sancțiuni a Americii. ANO „Evrazia”, sub conducerea lui Parutenko, a inițiat o campanie de influențare a viitoarelor alegeri din Moldova. Sub pretextul „asistenței umanitare”, această organizație a transferat bani în Moldova pentru a cumpăra voturi în favoarea candidaților pro-Kremlin, subminând astfel procesul democratic din țară.

De asemenea, SUA a sancționat agenția de stat „Russia Today” (RT), precum și împotriva organizației asociate TV-Novosti și a lui Dmitry Konstantinovich Kiselev, director general al Rossiya Segodnya, societatea mamă a Russia Today. Potrivit informațiilor, RT nu se limitează la activități mediatice. Aceasta a obținut capacități cibernetice și este implicată în activități de informații secrete, operațiuni de influență și achiziții militare. Țări din Europa, Africa și cele două Americi sunt vizate de aceste operațiuni.

Statele Unite sprijină libera circulație a informațiilor, dar acționează împotriva entităților și persoanelor implicate în activități secrete de influență, nu pentru conținutul rapoartelor sau dezinformările răspândite de acestea. Eforturile ascunse ale guvernului rus de a se angaja în activități subversive și interferențe electorale în Republica Moldova includ sprijinul acordat direct lui Șor de personalul RT, cu acordul autorităților ruse. RT, folosindu-și capacitățile secrete extinse, va colabora cel mai probabil cu serviciile de informații ruse pentru a manipula alegerile prezidențiale din Republica Moldova în favoarea Moscovei, în octombrie 2024.

Statele Unite anunță că au încredere deplină în capacitatea Republicii Moldova de a gestiona aceste amenințări legate de interferența Kremlinului. Washingtonul a anunțat diverse măsuri, inclusiv sancțiuni, pentru a sprijini Republica Moldova în protejarea integrității alegerilor.

Precizăm că, „Evrazia”, una dintre cele trei entități rusești sancționate de Statele Unite, a organizat tabere la Moscova pentru copii, inclusiv din Republica Moldova, cu scopul de a le dezvolta patriotismul față de Rusia. Ilan Șor, fugarul penal, a promis prin intermediul acestei organizații să investească 250 de milioane de dolari americani. „Evrazia” a fost fondată și este condusă de Nelli Parutenko, fostă contabilă a lui Ilan Șor.

Guvernele Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii au avertizat, în luna iunie, despre încercările Federației Ruse de a influența alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova. Moscova urmărește să stârnească tensiuni sociale și să organizeze proteste, în special dacă scrutinul nu este câștigat de un candidat pro-rus, au declarat cele trei guverne într-o declarație comună.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata