Primari din Republica Moldova, România și Ucraina s-au reunit la Iași

0

Aproximativ 50 de primari din România şi Republica Moldova, reprezentanţi ai oraşului înfrăţit Cernăuţi din Ucraina şi specialişti în atragerea şi implementarea de proiecte şi investiţii europene se află luni şi marţi la Iaşi, pentru a lua parte la Forumul Oraşelor Înfrăţite, transmite MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Potrivit organizatorilor, Forumul îşi propune susţinerea colaborării dintre oraşele înfrăţite şi oferirea unor noi oportunităţi de parteneriat instituţional între oraşele de pe ambele maluri ale Prutului, îndeosebi în atragerea de fonduri europene.

Prezent la eveniment, primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat că „Iaşul şi-a făcut o datorie de onoare din a apăra şi promova valorile Uniunii Europene”.

De ani buni, Iaşiul, graţie poziţiei sale strategice, exportă stabilitate şi prosperitate. Iaşiul a beneficiat enorm de pe urma aderării României la Uniunea Europeană. Ca dovadă în sprijinul acestei afirmaţii este suficient să comparam nivelul de trai al ieşenilor dinainte de 2007 cu cel de acum, infrastructura din urmă cu 17 ani cu infrastructura de acum, libertatea de acum, libertatea de mişcare de atunci cu libertatea de mişcare de acum. Intrarea în marea familie a statelor europene ne-a făcut mai puternici ca niciodată. Dar Uniunea Europeană nu este întreagă fără vecinii din răsărit ai României, Republica Moldova şi Ucraina. Am salutat cu toată bucuria invitarea oficială a celor două ţări de a începe negocierile de aderare. Consider că a venit timpul ca fraţii moldoveni, cât şi ucrainenii să ni se alăture cât mai repede în cadrul Uniunii Europene, iar întâlnirea noastră din aceste zile este un nou prilej de a afirma angajamentul comunităţii ieşene. Vom susţine din toate puterile acest demers de aderare, oferind expertiză privind accesarea fondurilor europene şi deschidere totală”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Evenimentele din cadrul Forumului Oraşelor Înfrăţite vizează oportunităţi de finanţare nerambursabilă, calendarele depunerilor de proiecte, structuri şi parteneriate eligibile şi exemple de bună practică şi implementare de proiecte de dezvoltare urbană şi rurală, sociale, de infrastructură şcolară, medicală şi salubritate.

„Este o mare onoare să mă aflu aici la Iaşi, în cadrul acestui eveniment foarte important pentru Republica Moldova. Chişinăul este un oraş cu o istorie foarte bogată. Doar aici, în România, avem patru oraşe cu care suntem înfrăţiţi, şi avem 18 acorduri de colaborare active în diferite proiecte. La 24 ianuarie 2008, atunci când a fost semnat acordul de înfrăţire cu Iaşiul, a fost doar o întărire a relaţiilor existente, şi a celorlalte proiecte care au continuat, şi schimburi de experienţe, dar şi schimburi culturale pe care le avem în fiecare an. Aceste legături nu sunt doar simbolice, ci pe proiecte concrete, mai ales în ultimii ani când oraşele partenere şi oraşele înfrăţite din România ne-au ajutat foarte mult. Am implementat împreună, şi implementăm, foarte multe proiecte. (…) Astăzi suntem încurajaţi şi de fondurile europene, şi de proiectele transfrontaliere pe care le accesăm împreună, fie că vorbim de proiecte diverse de reabilitarea spaţiilor sau de sănătate, educaţie, schimb cultural. Fiecare pas care îl facem împreună cu oraşele din România ne apropie tot mai mult de acele standarde europene la care aspirăm”, a afirmat viceprimarul Chişinăului, Olga Ursu, în discursul suţinut în cadrul evenimentului.

La rândul său, Yury Lesyuk, viceprimar al oraşului Cernăuţi şi deputat al Consiliului Regional Cernăuţi, din Ucraina, a mulţumit autorităţilor ieşene pentru ajutorul susţinut oferit în ultimii ani.

Suntem profund recunoscători României, partenerul nostru strategic, care este alături de noi şi stă alături de noi în acest proces de integrare în structurile de euro-atlantice şi europene. Suportul dumneavoastră este preţios nu numai pentru sprijinul acordat în domeniul militar, dar şi pentru pregătirea instituţiilor ucrainene pentru colaborarea cu instituţiile europene. Împreună pregătim intrarea Ucrainei în familia Naţiunilor Europene, pentru a avea pace, prosperitate şi securitate. De asemenea, ne-aţi fost aproape mai ales atunci când Rusia a intervenit brutal pe teritoriul Ucrainei, iar acest ajutor este nepreţuit. Donaţiile şi celelalte tipuri de ajutor au fost esenţiale pentru municipalitatea noastră”, a afirmat Yury Lesyuk, în discursul său.

Luni, evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Culturii, iar în cursul zilei de marţi lucrările vor avea loc la sediul Primăriei Municipiului Iaşi, şi vor viza oportunităţi de finanţare nerambursabilă, calendarele depunerilor de proiecte, structuri şi parteneriate eligibile şi exemple de bună practică şi implementare de proiecte de dezvoltare urbană şi rurală, de infrastructură şcolară, medicală, salubritate şi programe sociale.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Iaşi şi Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova.

Sursa

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata