Proiectele realizate în Republica Moldova cu sprijinul UNDP și UNFPA, discutate de premierul Dorin Recean și conducerea organizațiilor internaționale

0

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) vor continua să sprijine Republica Moldova în domeniile strategice prioritare. Proiectele realizate în țara noastră în parteneriat cu aceste două organizații internaționale au fost discutate, astăzi, la New York, în cadrul vizitei în SUA a premierului Dorin Recean.

La întrevederea cu administratorul UNDP, Achim Steiner, a fost reiterat angajamentul unei colaborări active în ceea ce privește realizarea obiectivelor stabilite în Programul de țară 2023-2027, care are drept priorități domeniile: instituții incluzive, guvernare participativă și coeziune socială, prosperitate sporită într-o economie durabilă și dezvoltare ecologică.

Șeful Executivului de la Chișinău și-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul oferit de organizație în gestionarea crizei refugiaților, sporirea eficienței energetice și reducerea vulnerabilității energetice, economia verde, transformarea digitală, precum și pentru măsurile de adaptare la schimbărilor climatice.

În dialogul cu directoarea executivă a UNFPA, Natalia Kanem, premierul Dorin Recean a apreciat aportul crucial al organizației în gestionarea crizei refugiaților ucraineni și acomodarea acestora în Republica Moldova. De asemenea, interlocutorii au vorbit despre recensământul populației și locuințelor, desfășurat în anul curent, care va oferi Guvernului date calitative pentru elaborarea politicilor publice. 

Principalele direcții de cooperare în perioada următoare vor viza îmbunătățirea politicilor în domeniul pieței muncii, realizarea programelor pentru tineri și vârstnici, precum și asigurarea unei guvernări eficiente, bazate pe date. Un accent aparte va fi pus pe dezvoltarea inițiativei EmpowerAI Hub în Republica Moldova – laborator inovator, care va promova incluziunea socială și egalitatea de gen.

„În procesul de avansare pe calea noastră europeană, este esențială expertiza și asistența partenerilor internaționali pentru a spori capacitățile administrației publice, a optimiza managementul financiar, a ajusta legislația, dar și pentru a transforma digital Republica Moldova”, a spus premierul Dorin Recean.  

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata