Republica Moldova participă activ la negocierile internaționale pentru reglementarea poluării marine

0

Secretarul de Stat, Grigore Stratulat, a participat în perioada 30.09-01.10 la reuniunea informală în persoană a șefilor de delegații (HoD) la Comitetul interguvernamental de negociere pentru a dezvolta un instrument cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic la nivel internațional privind poluarea cu plastic, inclusiv în mediul marin (INC-5), organizată în Nairobi, Kenya. 

În cadrul sesiunii, Grigore Stratulat a subliniat angajamentul ferm al Republicii Moldova în susținerea celei de-a doua iterații a documentului preliminar „non-paper” elaborat de comitet, considerând-o o bază solidă pentru activitățile viitoare ale INC-5. „Apreciem efortul și lucrul la a doua iterație de non-paper și o susținem pe deplin ca bază pentru viitoarea noastră activitate la INC-5,” a declarat secretarul de Stat.

Unul dintre punctele esențiale discutate de reprezentantul Republicii Moldova a fost instituirea unui mecanism financiar eficient. „Republica Moldova recunoaște că eforturile de abordare a poluării cu plastic vor necesita un sprijin financiar puternic, precum și consolidarea capacităților, asistență tehnică și transfer de tehnologie care să susțină țările și să sprijine implementarea obligațiilor asumate prin instrumentul convenit,” a subliniat Stratulat.

Secretarul de stat a reiterat importanța subiectelor discutate anterior în cadrul reuniunii de la Bangkok, cu privire la mecanismul de finanțare interimară, care să sprijine evaluarea inițială și să faciliteze procesul de ratificare între Conferința Diplomatică (DipCON) și prima Conferință a Părților (COP1). În acest context, a fost subliniat necesitatea unui mecanism financiar robust care să colecteze finanțare de la producătorii de polimeri primari la nivel internațional și să construiască sisteme de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP) la nivel național. „Credem că acest lucru va răspunde nevoilor atât ale țărilor în curs de dezvoltare, cât și ale celor cu economie în tranziție,” a concluzionat el.

Participarea Republicii Moldova la INC-5 demonstrează angajamentul țării față de combaterea poluării cu plastic și consolidarea cooperării internaționale pentru un viitor mai sustenabil.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata