Uniunea Europeană adoptă noi sancțiuni împotriva Iranului

0

Uniunea Europeană a anunțat luni că a decis să adopte sancțiuni împotriva Iranului, țară acuzată de livrare de rachete balistice pentru Rusia în războiul acesteia contra Ucrainei, relatează AFP.

Miniștrii de externe ai statelor UE, reuniți la Luxemburg, au decis sancționarea a șapte entități și șapte persoane din Iran, printre care compania aeriană Iran Air, pentru că au livrat sau au facilitat livrarea de rachete balistice pentru Rusia, au precizat Cei 27 într-un comunicat, transmite democracy.md, cu referire la radiomoldova.md.

SUA, Regatul Unit, Franța și Germania au adoptate deja sancțiuni similare contra Teheranului la jumătatea lunii septembrie.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat pe platforma X adoptarea acestor sancțiuni europene, dar a cerut să se facă ”mai mult” pentru a apăra Ucraina.

Pe măsura apropierii sezonului rece, forțele ruse și-au multiplicat loviturile contra infrastructurii energetice, dar și orașelor ucrainene.

În afară de Iran Air, alte două companii aeriene iraniene au fost sancționate: Saha Airlines și Mahan Air. Printre cele șapte oficialități iraniene sancționate se află viceministrul apărării iranian, Seyed Hamzeh Ghalandari. Două societăți iraniene acuzate că au furnizat combustibil utilizat de rachetele balistice se află pe lista celor șapte entități sancționate.

Aceste sancțiuni prevăd înghețarea activelor din UE și o interdicție de a se deplasa pe teritoriul Uniunii Europene.

În 11 septembrie, SUA au anunțat că au adoptat, împreună cu Franța, Regatul Unit și Germania, sancțiuni împotriva a șase companii iraniene care au furnizat drone și rachete balistice Rusiei în cadrul unui contract semnat la finalul lui 2023, precum și împotriva a zece angajați și oficialități.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata