Copiii de 10 ani vor putea răspunde penal în Teritoriul de Nord, Australia

0

Guvernul Teritoriului de Nord (NT), Australia, a anunțat o schimbare legislativă prin care copiii cu vârste de doar 10 ani vor putea răspunde penal și, în unele cazuri, pot fi închiși. Această decizie vine în contextul unei presiuni crescute pentru a modifica vârsta de răspundere penală.

Statele și teritoriile australiene au fost încurajate să ridice vârsta de răspundere penală de la 10 la 14 ani, în conformitate cu standardele internaționale și recomandările ONU. Anul trecut, NT a fost prima jurisdicție din Australia care a crescut această vârstă la 12 ani.


Noua administrație a Partidului Național Liberal (CLP), aleasă în august, susține că revenirea la vârsta de 10 ani este necesară pentru a reduce rata criminalității în rândul tinerilor. Prim-ministrul Lia Finocchiaro a declarat că această schimbare va proteja copiii și va adresa problemele legate de criminalitate.


Criticii acestei decizii, inclusiv medici, organizații pentru drepturile omului și grupuri indigene, contestă logica guvernului. Aceștia argumentează că legile stricte nu vor reduce criminalitatea și vor afecta disproporționat copiii aborigeni și pe cei din insulele strâmtorii Torres. De asemenea, NT are deja o rată de încarcerare a copiilor de 11 ori mai mare decât alte jurisdicții din Australia, majoritatea celor încarcerați fiind aborigeni.


Australia se confruntă cu o criză a criminalității juvenile, iar incidentele violente recente din NT au determinat autoritățile să impună interdicții pentru tineri în orașul Alice Springs.
Cercetările sugerează că încarcerarea timpurie a copiilor îi face mai predispuși la recidivă și poate avea efecte negative asupra sănătății mentale, educației și angajabilității lor pe termen lung. Un raport al Comisiei australiene pentru drepturile omului a subliniat că politica actuală este influențată de „retorica populistă dură împotriva criminalității” și a recomandat reinvestirea fondurilor în servicii de sprijin pentru tineri.


Liderul opoziției, Selena Uibo, a declarat că ziua în care a fost anunțată această schimbare este o „zi neagră” pentru teritoriul, subliniind că implicarea timpurie a copiilor în sistemul de justiție penală crește riscul de recidivă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata