Inspectoratul General al Poliție investighează legalitatea acțiunilor consiliului raional și a primăriei municipiului Orhei

0

În perioada 22 ianuarie – 20 februarie a fost declarată starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Săptămânal, peste 8 mii de persoane se îmbolnăvesc de COVID-19, iar expuși infectării sunt și copiii. În acest context, la data de 20 ianuarie 2022,  în baza prevederilor Hotărârii CNESP, au fost instituite măsuri și restricții de sănătate publică, obligatorii pentru toate persoanele fizice și juridice. 

Deciziile CNESP prevăd ca în această perioadă, instituţiile de învățământ general, cu excepția  instituţiilor de educaţie timpurie, vor activa în regim online. 

Chiar dacă IGP a venit cu un apel către autoritățile publice locale de a-și aduce în concordanță Hotărârile teritoriale cu cele ale comisiei naționale, la data de 21 ianuarie administrația raionului și a Primăriei municipiului Orhei, a emis o Hotărâre, prevederile căreia contravin celor indicate în Hotărârea CNESP nr.2 din 20 ianuarie. 

În urma vizitelor de monitorizare realizate de angajații IGP, s-a constatat că din 47 de instituții de învățământ din raionul Orhei-contrar prevederilor CNESP, 45 de instituții activează cu prezența fizică și doar 2 dintre acestea în regim online. În același timp, în municipiul Orhei, toate instituțiile de învățământ activează cu prezență fizică. Acest fapt contravine prevederilor Hotărârii CNESP și pune în pericol viața și sănătatea elevilor, a profesorilor, dar și întreaga comunitate. 

Pentru a exclude faptele ilegale comise de administrația publică locală din raionul Orhei, angajații IGP au solicitat convocarea repetată de urgență a Comisiei teritoriale Orhei, în vederea revizuirii prevederilor Hotărârii nr.1 din 21.01.2022 și conformarea obligatorie la Hotărârea nr.2 din 20. 01.2022.

La fel, pentru a stopa încălcările comise, poliția a înaintat un șir de prescripții, prin care au cerut conformarea la Hotărârea CNESP și măsurile de sănătate publică prevăzute în Hotărârea respectivă. 

În acest context, informăm că nerespectarea măsurilor obligatorii de sănătate expuse în Hotărârea CNESP nr.2 din 20.01.2022, constituie pericol pentru sănătatea publică și vor servi temei pentru aplicarea măsurilor de răspundere a persoanelor fizice și juridice în baza art.76/1 din Codul Contravențional al Republicii Moldova. În același timp, materialele acumulate, în care sunt vizate persoane cu funcții de răspundere din cadrul Autorităților Publice Locale, vor fi remise către Centrul Național Anticorupție, pentru examinarea și adoptarea unei decizii. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata