SUA confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Rolul acestora, încă neclar

0

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că există dovezi clare privind prezența trupelor nord-coreene pe teritoriul Rusiei. Această informație adaugă noi îngrijorări cu privire la sprijinul militar pe care Coreea de Nord l-ar putea oferi Rusiei în războiul din Ucraina.

„Există dovezi că trupe ale Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) se află în Rusia”, a afirmat Austin, folosind denumirea oficială a Coreei de Nord. „Ce fac ele mai exact acolo? Rămâne de văzut. Acestea sunt aspecte pe care trebuie să le clarificăm”, a adăugat el.

Zelenski avertizează asupra implicării nord-coreene în războiul din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat în repetate rânduri asupra posibilității implicării directe a Coreei de Nord în conflictul ruso-ucrainean. El a declarat recent că există informații despre pregătirea a două unități nord-coreene, formate din aproximativ 12.000 de soldați, care ar urma să fie desfășurate pe frontul ucrainean pentru a sprijini trupele ruse.

„Informațiile noastre indică faptul că regimul nord-coreean a început deja trimiterea soldaților săi în Ucraina pentru a sprijini Rusia. Este o mișcare periculoasă care adaugă un nou nivel de complexitate acestui război brutal”, a spus Zelenski.

Confirmări din partea serviciilor de informații sud-coreene

Afirmațiile președintelui ucrainean sunt susținute și de informațiile furnizate de Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud, care a raportat că Phenianul a început desfășurarea militarilor. Surse sud-coreene au confirmat că regimul nord-coreean a decis să trimită până la 12.000 de soldați pentru a sprijini Rusia, iar primele unități au fost deja deplasate.

Reacția comunității internaționale

Prezența trupelor nord-coreene pe teritoriul Rusiei a provocat reacții internaționale puternice, în special din partea liderilor occidentali. Analiștii avertizează că această colaborare militară între Moscova și Phenian ar putea avea consecințe grave asupra dinamicii conflictului din Ucraina și ar putea determina sancțiuni suplimentare împotriva Coreei de Nord.

SUA monitorizează situația

Lloyd Austin a subliniat că Statele Unite urmăresc cu atenție evoluția evenimentelor și caută să afle detalii suplimentare despre rolul pe care trupele nord-coreene l-ar putea juca în sprijinul Rusiei. „Monitorizăm îndeaproape aceste mișcări și vom continua să analizăm situația”, a spus Austin.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata