Aproape 25 de milioane de alegători au votat anticipat în SUA

0

Aproape 25 de milioane de alegători au votat deja, fie prin vot anticipat în persoană, fie prin vot prin corespondenţă, potrivit datelor de monitorizare ale Laboratorului electoral de la Universitatea din Florida.

Mai multe state, printre care şi Carolina de Nord şi Georgia, au stabilit recorduri în prima lor zi de vot anticipat, săptămâna trecută.

„Voturile din Georgia sunt la niveluri record”, a declarat Trump la un eveniment cu tematică religioasă „buletine de vot şi credincioşi” în Zebulon, Georgia. „Voturile din fiecare stat, sincer, sunt la niveluri record. Ne descurcăm foarte bine şi sperăm că ne putem repara ţara”.

Prezenţa robustă la vot vine în contextul în care vicepreşedintele Harris şi fostul preşedinte Trump rămân umăr la umăr în cele mai competitive şapte state.

Pennsylvania şi Georgia se numără printre cele şapte state de luptă care vor decide cine va câştiga preşedinţia şi este probabil ca ambii candidaţi să îşi petreacă mare parte din restul campaniei vizitându-le.

În ultimele zile, Trump a încercat să atragă participarea evanghelicilor creştini, în speranţa că aceştia vor lăsa deoparte orice îngrijorare cu privire la comentariile sale frecvente, cum ar fi povestea sa despre anatomia lui Arnold Palmer.

Trump, care a făcut din mitingurile de campanie un element de bază al carierei sale politice începând din 2015, a declarat în Zebulon că „în multe feluri este trist” că timpul său ca candidat politic se apropie de sfârşit. Dacă va câştiga la 5 noiembrie, va avea al doilea şi ultimul său mandat.

„Facem asta de nouă ani şi am ajuns la 12 zile”, a spus el.

După Zebulon, Trump a luat cuvântul în Duluth, Georgia, pentru un miting cu fostul star Fox News Tucker Carlson şi fostul candidat independent la preşedinţie Robert F. Kennedy Jr. De asemenea, a fost prezent starul muzicii country Jason Aldean, care a încurajat participanţii să voteze devreme, un mesaj pe care Trump îl îmbrăţişează încet după ce a denunţat această practică ani de zile.

Harris a participat la o întrunire CNN în Chester Township, Pennsylvania, în încercarea de a convinge numărul din ce în ce mai mic de alegători indecişi să o susţină şi să ajute la schimbarea situaţiei într-o cursă strânsă în care chiar şi un procent mic de voturi ar putea fi decisiv.

Mai devreme în cursul zilei, ea a profitat de comentariile fostului şef de personal al lui Trump la Casa Albă, John Kelly, care a declarat pentru New York Times că fostul preşedinte corespunde „definiţiei generale a fascistului” şi admiră dictatorii.

Harris, care a susţinut că Trump este o ameninţare la adresa democraţiei americane, a calificat remarcile lui Trump citate de Kelly drept „profund îngrijorătoare şi incredibil de periculoase”.

Campania lui Trump a negat relatările lui Kelly, numindu-le „poveşti dezminţite”.

Vicepreşedintele a încercat şi nu a reuşit să îl convingă pe Trump să accepte o a doua dezbatere prezidenţială pe CNN, după ce s-a considerat că a câştigat prima şi singura dezbatere prezidenţială dintre cei doi candidaţi, care a avut loc în septembrie pe ABC News.

Președintele SUA Joe Biden cere ca Donald Trump să fie „izolat politic”

În timpul unui discurs susținut marți, 22 octombrie, în New Hampshire, președintele american Joe Biden l-a numit pe predecesorul său, republicanul Donald Trump, o amenințare la adresa democrației și a cerut izolarea sa politică.

Șeful Casei Albe a subliniat importanța unei victorii democrate în viitoarele alegeri prezidențiale din 5 noiembrie, menționând că aceasta este singura modalitate de a proteja valorile constituționale și de a păstra sistemul democratic al țării.

„Trebuie să îl blocăm. Să-l izolăm politic. Asta trebuie să facem”, a spus Biden într-un discurs adresat susținătorilor săi. Președintele consideră că Trump intenționează să ignore dispozițiile de bază ale Constituției, ceea ce reprezintă amenințări grave la adresa democrației americane. De asemenea, el și-a exprimat convingerea că victoria republicanului asupra lui Kamala Harris, reprezentantă a Partidului Democrat, ar putea avea consecințe devastatoare pentru sistemul politic al țării.

Kamala Harris se pregătește pentru posibilitatea ca Donald Trump să-și declare victoria înainte de numărarea voturilor

Candidata democrată la președinția SUA, Kamala Harris, nu a exclus posibilitatea ca rivalul ei republican, Donald Trump, să-și anunțe victoria înainte de încheierea numărării voturilor la alegerile programate pentru 5 noiembrie, a declarat vicepreședinta SUA într-un interviu pentru NBC News.

Kamala Harris a subliniat că personalul ei de campanie este pregătit pentru faptul că fostul președinte Trump va încerca să „submineze alegerile”, dar ea este concentrată să-l învingă.

„Ne vom ocupa de noaptea alegerilor și de zilele care urmează și avem resursele, experiența și concentrarea”, a spus Harris.

„Acesta este un om, Donald Trump, care a încercat să submineze alegerile libere și corecte, care încă neagă voința poporului, care a incitat o mulțime agresivă să atace Congresul Statelor Unite… Aceasta este o chestiune serioasă. Poporul american se confruntă acum, cu două săptămâni înainte de alegeri, cu o decizie foarte, foarte serioasă cu privire la ceea ce va fi viitorul țării noastre”, a adăugat ea, referindu-se la atacul asupra Capitoliului, în timp ce susținătorii lui Trump încercau să-l împiedice pe democratul Joe Biden să confirme victoria sa în alegerile din 2020.

Trump a refuzat să accepte pierderea alegerilor, invocând frauda electorală, dar fără a furniza nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale.

Iar luna trecută, Trump a „amenințat” deja că va întemnița „avocați, politicieni, donatori, alegători ilegali și funcționari electorali corupți” dacă se va dovedi că aceștia sunt „fraudatori”. De asemenea, el a sugerat recent utilizarea forței militare pentru a combate „inamicul intern”.

Unii experți au avertizat că încercările lui Trump de a semăna îndoieli cu privire la alegeri ar putea fi folosite acum pentru a-și mobiliza susținătorii în cazul unei înfrângeri și pentru a încerca să preia puterea prin declararea alegerilor drept „invalide”.

Cu două săptămâni înainte de ziua alegerilor, sondajele arată că Harris și Trump sunt aproape la egalitate, atât la nivel național, cât și în șapte state-cheie. Vicepreședintele și-a intensificat recent implicarea în mass-media în urma criticilor conform cărora a acordat puține interviuri în calitate de candidat.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata