Corupere electorală în Republica Moldova: 200 de cazuri raportate în weekend

0

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a înregistrat în weekend 200 de informații și a întocmit 224 de procese-verbale de constatare a contravenției „coruperea electorală pasivă”.

143 de procese-verbale au fost deja transmise, după competență, Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru examinare și adoptarea deciziilor legale.

De menționat că persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de plata amenzilor, conform legii.

În continuare Poliția întreprinde acțiuni pentru documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și a celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii.

„Încurajăm cetățenii să fie vigilenți și să raporteze orice tentativă de corupție electorală. Doar prin implicarea activă a tuturor putem asigura un scrutin electoral corect și transparent, fără influențe ilegale”, comunică Poliția.

De menționat că Poliția a mai anunțat că a documentat, pe data de 26 octombrie, zeci de cazuri în care cetățenii au mers în stânga Nistrului pentru a ridica mijloace financiare transferate prin sistemul PSB, bani proveniți din partea organizației criminale Șor pentru influențarea alegerilor prezidențiale și a referendumului din Republica Moldova.

Totodată, recent, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că, în luna septembrie, gruparea criminală condusă de Ilan Șor a transferat 15 milioane de dolari, iar în octombrie suma a crescut la 24 de milioane de dolari pentru a corupe alegătorii.

De asemenea, pe parcursul lunii octombrie, Poliția a documentat și suspendat activitatea a 97 de grupuri în Telegram, unde erau instruite persoane pentru a putea intra în posesia platformei PSB a unei bănci din Federația Rusă, ca să primească transferuri pentru coruperea electoratului din Republica Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata