Centrul Național Anticorupție raportează pentru săptămâna trecută mai multe acțiuni pe direcția de combatere a corupției. Mai exact, CNA a desfășurat 26 de percheziții la Cimișlia, Comrat, Hâncești, Călărași, Strășeni, Nisporeni, Criuleni, Florești, Orhei, Ștefan Vodă, Bălți, Anenii Noi, Chișinău și Rezina în mai multe cauze penale pornite pe faptul coruperii electorale, finanțării ilegale a partidelor politice și spălării de bani comise în interesul unui grup criminal organizat.
Potrivit datelor urmăririi penale, 32 de persoane au fost documentate în procesul de corupere a alegătorilor pentru referendumul și scrutinul electoral care au avut loc pe data de 20 octombrie, întocmirea listelor cu persoane interesate, centralizarea informațiilor despre acestea, transmiterea datelor personale ale acestora unor terțe persoane/instituții financiare din afara R. Moldova pentru ca ultimele să obțină remunerații ilicite pentru exercitarea dreptului de vot.
Totodată, CNA a aplicat amenzi contravenționale în valoare de peste 3,5 milioane de lei pentru corupere electorală, pe marginea proceselor-verbale cu privire la constatarea contravenției prevăzute de art. 47 prim Cod contravențional – „coruperea electorală pasivă”. Pentru comiterea acestei contravenții, legislația în vigoare prevede o amendă de la 25.000 de lei până la 37.500 de lei. La moment, două persoane sunt deținute în izolatorul Centrului, nouă persoane sunt arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în instituții penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au soluționat zece cauze penale.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat bunuri în valoare de circa șase milioane de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Printre acestea se numără o construcție locativă și o încăpere locativă, patru mijloace de transport, două terenuri agricole și două pentru construcție, indisponibilizate într-un caz de spălare de bani. Totodată, au fost confirmate sechestrele anterior aplicate de Agenție în sumă de peste opt milioane de lei.
Pe domeniul de prevenire a corupției, săptămâna trecută, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 20 de rapoarte de expertiză și un aviz pe marginea unor proiecte de acte normative. CNA notifică inițierea a patru analize operaționale, eliberarea a 90 de caziere de integritate, recepționarea a 58 de apeluri la Linia Națională Anticorupție și înregistrarea a 2.768 de materiale în cancelaria Centrului.