Presa internațională despre „victoria președintei pro-occidentale Maia Sandu” – o palmă dată Kremlinului

0

Mai multe publicații internaționale au reflectat luni „victoria președintei pro-occidentale Maia Sandu” în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, considerând că aceasta marchează un impuls semnificativ pentru aspirațiile Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană și o înfruntare directă cu influența Kremlinului în regiune.

Publicația britanică The Guardian a comentat că „Ucraina răsuflă ușurată” în fața rezultatelor, dat fiind că o Moldovă condusă de un lider pro-rus ar fi sporit tensiunile din regiune. Invazia Rusiei în Ucraina a amplificat starea de nesiguranță în Chișinău, un oraș aflat la doar câteva ore de Odesa, un important port ucrainean la Marea Neagră. The Guardian a subliniat prezența celor 1.500 de soldați ruși în Transnistria, regiune separatistă prorusă din estul Moldovei, considerată de mulți drept o sursă permanentă de instabilitate.

Din partea presei de stat ruse, TASS a subliniat criticile aduse de Igor Dodon, fost președinte al Moldovei și lider al Partidului Socialiștilor, care a descris-o pe Maia Sandu ca fiind o „rață șchioapă”. Dodon a acuzat autoritățile de la Chișinău de presiuni asupra opoziției, percheziții și închiderea unor instituții media, și a subliniat dificultățile moldovenilor din Rusia în a vota, pe fondul secțiilor insuficiente deschise în Moscova.

La polul opus, mai multe surse occidentale, printre care BBC și CNN, au remarcat polarizarea accentuată a electoratului moldovean. În timp ce Maia Sandu a dominat categoric votul în diaspora și în capitala Chișinău, zonele rurale și regiunile pro-ruse din Transnistria și Găgăuzia au preferat candidații proruși. France24 a prezentat victoria președintei Sandu drept o „lecție de democrație” și un pas important pentru Moldova pe drumul european, în pofida interferenței ruse suspectate în campania electorală.

Profesorul Cristian Cantir, de la Universitatea Oakland, a declarat pentru Al Jazeera că victoria lui Sandu reflectă totodată o diviziune geopolitică adânc înrădăcinată în Republica Moldova. Cu toate că această victorie îi oferă un mandat clar de a continua agenda pro-europeană, viitoarele alegeri legislative din 2025 ar putea amplifica tensiunile între cele două tabere, cea pro-europeană și cea pro-rusă.

Publicația ucraineană Kiev Independent a descris victoria Maiei Sandu ca pe o realizare semnificativă, în ciuda „intervenției fără precedent” din partea Kremlinului, o referire la tentativa Rusiei de a influența rezultatul alegerilor și referendumul privind orientarea pro-europeană a țării.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata