Ghenadi Kuzmiciov, răpit în 2018 și condamnat în Transnistria, suferă de cancer și pneumonie severă

0

Starea de sănătate a lui Ghenadi Kuzmiciov, răpit din Republica Moldova în anul 2018 și deținut într-o închisoare transnistreană, s-a agravat semnificativ, acesta fiind diagnosticat inclusiv cu cancer. Avocații de la Promo-LEX și de la Asociația „Ambasada Drepturilor Omului” fac apel la asigurarea accesului la medicină calificată. Fără un tratament necesar, autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană îl condamnă la moarte, spun apărătorii.

Într-o conferință de presă la IPN, avocata Natalia Țurcan a declarat că acest caz de răpire a fost mediatizat pe larg, acum șase ani. Nu departe de municipiul Chișinău, pe traseu, Ghenadi Kuzmiciov a fost răpit și dus cu forța în regiunea transnistreană, unde a  fost plasat în detenție. De atunci, starea lui de sănătate s-a agravat foarte mult, el având nevoie de ajutor urgent. Solicitările rudelor și ale avocaților de a-i  asigura lui Kuzmiciov accesul la ajutor medical calificat au fost ignorate.

„La începutul lunii octombrie 2024, i s-a făcut brusc foarte rău. A fost transferat la secția medicală a închisorii, unde se află și acum – în satul Hlinaia, raionul Grigoriopol. Acolo s-a constatat că starea lui este extrem de gravă și că nu-i pot face nimic. L-au transferat la spitalul din Tiraspol, unde a fost examinat și i-au fost puse mai multe diagnoze, printre care și pneumonie bilaterală severă, cancer de rinichi drept, cu metastaze hepatice, și boală coronariană la inimă. Situația este foarte gravă, dar, în pofida acestui fapt, el a fost dus înapoi în secția medicală a închisorii, unde nu poate fi tratat calitativ de bolile de care suferă”, a menționat avocata.

Natalia Țurcan susține că, din păcate, răpirea lui Ghenadi Kuzmiciov pe teritoriul Moldovei nu a putut fi prevenită, iar urmărirea penală pe acest caz nu este efectivă. Însă viața lui mai poate fi salvată. „Ne adresăm către toate organizațiile naționale, internaționale, misiunile diplomatice, cine poate să fac uz de autoritatea sa pentru a influența structurile transnistrene astfel ca Ghenadi Kuzmiciov să fie eliberat cât mai urgent și să-i fie acordată asistență medicală adecvată și necesară”, a precizat Natalia Țurcan.

Nicolae Tulușniuc, unchiul lui Kuzmiciov, care a fost de față în momentul răpirii, își amintește că au fost stopați pe traseu de către un echipaj de patrulare, fiind invocată depășirea vitezei. Ghenadi a fost așezat într-un automobil și dus în stânga Nistrului. Deși a fost vorba despre o răpire, organele de drept așa și nu au mai investigat cazul.  „Avem o singură solicitare către autoritățile Republicii Moldova – să se implice și să contribuie la eliberarea lui Kuzmiciov”, a mai spus unchiul bărbatului.

Potrivit avocatului Promo-LEX, Vadim Vieru, cazul Kuzmiciov subliniază mai multe probleme sistemice care au fost descrise, inclusiv de experții asociației, de-a lungul timpului. Una dintre ele se referă la faptul răpirii. Ghenadi Kuzmiciov a fost răpit cu participarea reprezentanților instituțiilor de drept din Republica Moldova, fapt pentru care a fost intentată o cauză penală, care încă nu este finalizată. O altă problemă scoasă în evidență este accesul deficitar la medicină a persoanelor deținute în penitenciarele din regiunea transnistreană. Mai ales, în cazul persoanelor care suferă de boli grave.

Fostul șef al așa-zisului Departament de Interne din stânga Nistrului, Ghenadie Kuzmiciov, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru contrabandă. Avocații au acuzat că acesta a fost răpit și nu a avut parte de o anchetă efectivă.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata