Retorica nucleară a Kremlinului: Ucraina cere Washingtonului să nu cedeze șantajului nuclear

0

Ministrul ucrainean de Externe a cerut marți Washingtonului „să-și păstreze mintea limpede” în fața revizuirii doctrinei nucleare rusești, care extinde posibilitatea utilizării armelor nucleare.

„În acest moment, vedem noi încercări ale Kremlinului de a folosi zgomotul săbiilor nucleare pentru a speria Occidentul. Retorica lor publică nucleară actualizată cu privire la utilizarea armelor nucleare nu este altceva decât șantaj. L-au folosit de multe ori înainte când au fost luate decizii puternice. Trebuie să rămânem cu capul rece, cu ochii limpezi și să nu cedăm fricii”, a declarat Sibiga în cadrul unei audieri la Congresul SUA, cu ocazia celei de-a 1000-a zi a invaziei rusești în Ucraina.

În același timp, Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii susține că, deși Rusia și-a actualizat doctrina nucleară, nu există indicii că s-ar pregăti să folosească arme nucleare în Ucraina. Secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că Putin folosește aceeași retorică din ultimii doi ani privind politica nucleară a Rusiei, ca un avertisment pentru Occident.

„Este aceeași retorică iresponsabilă pe care am mai văzut-o. Vom continua să monitorizăm situația, dar nu avem niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară în Ucraina”, a spus Singh.

Singh a subliniat că implicarea Rusiei cu trupe dintr-o țară terță reprezintă o escaladare clară. Potrivit acesteia, administrația americană a avertizat Moscova că, dacă trupele nord-coreene ar fi desfășurate, Statele Unite vor ajuta Ucraina să răspundă și „vor furniza Ucrainei ceea ce are nevoie.”

Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un decret prin care extinde domeniul în care Moscova ar putea utiliza arme nucleare, într-un mesaj clar către Occident și Ucraina. Noua doctrină stipulează că Rusia ar lua în considerare utilizarea armelor nucleare împotriva unui stat non-nuclear, care ar include Ucraina, în cazul în care ar fi susținut de puteri nucleare.

Această decizie a fost luată chiar în ziua în care Ucraina a anunțat că a lansat pentru prima dată rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA asupra teritoriului rus. Putin a avertizat anterior că autorizarea utilizării acestor rachete pe teritoriul Rusiei ar însemna că alianța NATO condusă de SUA este în război cu țara sa.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata