Criza energetică în Transnistria: Mii de oameni rămân fără locuri de muncă

0

Stoparea livrărilor de gaze de către Gazprom în regiunea transnistreană şi ca urmare aparţia unui deficit enorm de energie electrică a dus la sistarea activităţii a numeroase instituţii şi întreprinderi.

Autorităţile separatiste de la Tiraspol au anunţat deja că de la 1 ianuarie 2025, sute de întreprinderi s-au închis şi mii de oameni au rămas fără loc de muncă. Drept exemplu a fost adus cazul Uzinei Metalurgice din Râbnița, unde peste 2.000 de persoane au rămas fără locuri de muncă.

„Fabrica este energofagă, iar situația este complicată. Am anunțat o perioadă de inactivitate, ceea ce înseamnă un nivel minim de plăți pentru angajați”, a spus Serghei Cornev, directorul uzinei.

Potrivit directorului, în ianuarie, uzina plănuia să producă 17.500 de tone de produse. Acum, această cifră este egală cu zero, la fel ca și contribuțiile la bugetul transnistrean.

Ceea ce a evitat să spună directorul Uzinei Metalurgice din Râbnița, este faptul că deja la finele lunii noiembrie 2024, întreprinderea a ajuns să funcţioneze la capacitate minimă, ca urmare bombardamentelor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

Astfel pe 17 noiembrie 2024, o rachetă lansată de armata rusă a lovit staţia de transformare Podolisk, regiunea Odessa din Ucraina, care asigura conexiunea între liniile de tensiune inaltă de 330 kV între Râbnița şi Moldgres.

În consecinţă Uzina Metalurgică a rămas de atunci practic fără curent electric. Despre acest caz autorităţile separatiste au evitat să vorbească, pentru a nu deranja Moscova.

Datele publice din regiunea secesionistă arată că cel mai mare angajator în regiune este holdingul Şeriff, controlat de oligarhul Victor Guşan, autorităţăile publice locale şi corporaţii din Rusia.

Conform datelor aşa-zisului minister al econimiei din regiune, compania Şeriff (fără alte firme ce fac parte din holding) avea la finele anului 2023 circa 5.000 de angajaţi. 

De altfel în primii zece angajatori din regiune mai sunt încă trei companii ce fac parte din Holdingul Şeriff: Tirotex – cu 2.275 de angajaţi, Interdnestrcom – cu 1.105 şi Kvint – cu 931 de angajaţi.

În primii 20 de angajatori din regiune, mai mult de treime sunt companii din Holdingul Şeriff, inclusiv cea mai mare bancă din regiune – Agroprombank, cel mai mare producător de pâine – Combinatul de produse de panificaţie din Tiraspol, dar şi uzina Moldavizolit, care produce mărfuri cu dublă destinaţie, inclusiv pentru sectorul militar al Rusiei.

În consecinţă Moldavizolit de mai multe luni nu funcţiona la capacitate normală, pentru că nu i permite exportul în Rusia şi alte destinaţii a mărfurilor cu dublă destinaţie.

Pe locul doi în topul angajatorilor se află Uzina metalurgică modovenească din Râbniţa, care oficial este controlată de autorităţile secesioniste şi unde la finele anului 2023 erau 2.348 de angajaţi.

În top zece figurează şi Centrala termoelectrică Moldovenească (Moldgres), cu 1.781 de angajaţi. Centrala face parte din holdingul rus Inter RAO EES. Tot unor beneficiari din Rusia aparţine şi uzina Elektromaş, care produce şi mărfuri cu dublă destinaţie. Întreprinderea şi-a sistat activitatea încă în aprilie 2024

Menționăm că în ultimele zile întreruperile de energie electrică în regiunea transnistreană au devenit mai prelungite.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata