Fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, consideră că, deși Rusia și-ar dori să ajungă în Transnistria, nu dispune de capacitatea necesară pentru a realiza acest obiectiv. Șalaru a oferit această declarație într-un interviu acordat publicației românești Adevărul.
Maiorul Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Prozapas, a afirmat că Rusia pregătește o ofensivă asupra orașelor Zaporojie, Herson, Mikolaiv și Odesa, cu scopul de a unifica Crimeea ocupată cu Transnistria. Potrivit acestuia, „rușii pregătesc capete de pod pentru o ofensivă, inclusiv în direcția Zaporojie. Deși Zaporojie este un oraș strategic important pentru ei, Odesa rămâne principalul obiectiv. Obiectivul lor strategic este să lege Crimeea de Transnistria prin cucerirea Hersonului, Mikolaivului și Odesei.”
Comentând aceste declarații, Anatol Șalaru a subliniat că „acest plan al Rusiei este vechi și imposibil de realizat”. „Este un vis de lungă durată al Rusiei din 2014, care vizează crearea unui așa-zis Novorossia, ce ar include Odesa, sudul Basarabiei și Transnistria. Aceste intenții nu sunt decât o operațiune de informare destinată să intimideze Ucraina și Republica Moldova, fără a corespunde realității de pe front”, a adăugat el.
Șalaru a explicat că, din punct de vedere militar, Rusia nu are capacitatea de a efectua o invazie aeriană, din cauza controlului ucrainean asupra spațiului aerian. „Rusia nu poate traversa spațiul aerian ucrainean pentru a efectua operațiuni de aterizare, iar ruta maritimă este de asemenea imposibilă. Marea Neagră este acum sub controlul Ucrainei, iar dronelor navale Magura le-au distrus nu doar navele de război, ci și ambarcațiunile de debarcare”, a explicat el.
Chiar dacă ar fi existat posibilitatea de a trimite nave din Crimeea, Șalaru consideră că aceste nave ar fi fost interceptate rapid de Ucraina. „Rusia a pierdut deja o mare parte din flota din Marea Neagră, inclusiv navele de debarcare. Chiar dacă ar fi reușit să trimită 10 nave cu 20-30 mii de soldați, ar fi fost imposibil pentru acestea să ajungă pe țărm”, a declarat fostul ministru.
De asemenea, el a subliniat că, pe uscat, capturarea unor orașe mari ca Mikolaiv, Zaporojie sau Dnipro este mult mai dificilă. „Chiar și cu o posibilă debarcare de 5-10 mii de soldați în apropiere de Voznesensk, ocolind Odesa, este mai mult o fantezie de tip science-fiction. Rusia a avut aproape un an pentru a captura Bahmut, un oraș cu doar 40-50 de mii de locuitori, care a fost complet distrus. Acum, Rusia nu mai dispune de puterea militară necesară pentru asemenea acțiuni.”
Șalaru a afirmat că Rusia utilizează aceste scenarii pentru a semăna panică în Republica Moldova și Ucraina, dar că în realitate, aceste acțiuni sunt extrem de improbabile.
Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!