Președintele american Donald Trump a reacționat miercuri la scăderea PIB-ului SUA din primul trimestru, atribuind această evoluție unei „moșteniri” lăsate de administrația Joe Biden și negând că tarifele impuse de guvernul său ar fi avut vreun impact negativ asupra economiei. Trump a subliniat că economia va „decola” din nou, dar a cerut răbdare, afirmând că scăderea PIB-ului nu are legătură cu politicile vamale implementate în timpul mandatului său.
Conform datelor publicate de Departamentul Comerțului, PIB-ul SUA a scăzut cu 0,3% în primul trimestru al anului 2025, o contracție mult mai mare decât previziunile majorității analiștilor, care anticipau o creștere slabă de 0,4%. Acesta este cel mai slab rezultat economic înregistrat de SUA din 2022, în perioada de recuperare post-pandemie.
Trump a răspuns criticilor pe platforma sa Truth Social, afirmând că scăderea PIB-ului este o „consecință a politicii economice a lui Joe Biden” și că acest lucru nu se datorează tarifelor impuse de administrația sa. „Țara noastră va decola economic, dar mai întâi trebuie să scăpăm de relicvele lui Joe Biden”, a spus Trump.
Factori care au contribuit la scăderea PIB-ului
Scăderea PIB-ului a fost determinată parțial de o creștere a importurilor, un efect al dorinței companiilor de a înfrunta tarifele vamale impuse de Trump. De asemenea, scăderea cheltuielilor guvernamentale a avut un impact negativ asupra economiei, în timp ce reducerile bugetare adoptate de administrația Trump au contribuit la stagnarea creșterii economice.
„Scăderea PIB-ului reflectă o creștere a importurilor și o scădere a cheltuielilor guvernamentale”, se arată în raportul oficial. În ciuda acestor indicatori economici negativi, Trump a menționat că economia americană a fost în plină expansiune la sfârșitul anului 2024, cu o creștere de 2,4% în ultimul trimestru.
Reacțiile piețelor financiare
Piațele financiare au fost afectate de scăderea PIB-ului, iar bursele europene și Wall Street au înregistrat scăderi semnificative după publicarea datelor economice. Analiza economică sugerează că importurile mai mari din primele luni ale anului au fost o încercare a companiilor de a se pregăti pentru impactul tarifelor viitoare, iar acest lucru a condus la o scădere a PIB-ului.
Locuri de muncă și viitorul economiei
De asemenea, crearea de locuri de muncă în sectorul privat a încetinit în aprilie, iar indicatorii economici sugerează o încetinire a creșterii economice. Într-un alt raport publicat miercuri, s-a subliniat că rata de angajare a scăzut sub așteptări, iar inflația și consumul sunt factori-cheie pentru următoarele prognoze economice.
În timp ce Trump își afirmă optimismul cu privire la o recesiune temporară, experții economici avertizează că impactul pe termen scurt al politicii vamale ar putea fi semnificativ pentru economia SUA. Tara Sinclair, profesor de economie la Universitatea George Washington, a explicat că „politica vamală a președintelui Trump a fost mult prea imprevizibilă și nu încurajează companiile să dezvolte produse fabricate în SUA”. Sinclair a subliniat riscul ca această politică să ducă nu doar la o scădere a importurilor ieftine, dar și la o reducere a producției interne.
Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!