Renato Usatîi: Guvernarea împrumută, dar nu investește în dezvoltare. Avem nevoie de proiecte strategice, cum ar fi Canalul „Dunărea Moldovei”

0

Moldova are nevoie de proiecte strategice, cum ar fi Canalul „Dunărea Moldovei”, iar guvernarea PAS în loc să investească banii împrumutați în dezvoltare, îi cheltuie pentru pomeni electorale. Despre aceasta președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a vorbit în cadrul emisiunii 7 ZILE de la postul TV Cinema1.

„Toate statele se împrumută și asta e ceva normal. Noi primim miliarde sub formă de asistență și credite, dar ele nu ajung în economie. Nu se creează locuri de muncă, nu se sprijină producătorii locali, nu se dezvoltă infrastructura necesară atragerii investițiilor. Din acest motiv, prețurile la noi sunt mai mari chiar decât în Ucraina aflată în război. În loc să fie investiți în economia reală, banii împrumutați sunt cheltuiți pe pomeni electorale: majorări simbolice pentru bugetari și pensionari, promisiuni pentru profesori și medici — toate cu scop electoral. Aceasta este „strategia” guvernării PAS. Practica nu este nouă, însă acum a atins un nivel alarmant”, a declarat Renato Usatîi.

Banii trebuie investiți în proiecte economice cu impact durabil, spune Renato Usatîi. Un exemplu clar este proiectul național strategic Canalul „Dunărea Moldovei”. E un canal artificial de maximum 10 kilometri, în zona Giurgiulești, pentru care instituțiile financiare internaționale ar putea oferi bani.

„Acest canal ar deschide accesul Moldovei la transportul maritim — cel mai ieftin mod de transport din lume. De ce să nu aducem navele direct la Giurgiulești, în loc să ne bazăm pe Constanța sau Odesa? Ar însemna prețuri mai mici la carburant, alimente și alte produse importate. Pe ambele maluri ale canalului s-ar putea dezvolta infrastructură logistică, spații comerciale, oportunități de investiții și locuri de muncă pentru localnici — de la HoReCa până la industrie. Este un vis personal, dar și un obiectiv strategic pentru Moldova. Avem nevoie de viziune și dezvoltare reală, nu de pomeni electorale”, a conchis Renato Usatîi.

În ultimii doi ani, datoria publică externă a Republicii Moldova a crescut cu peste un miliard de dolari, iar datoria totală a ajuns la peste 10 miliarde, conform datelor Băncii Naționale. Cea mai mare parte a creșterii vine din împrumuturile luate de stat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata