Ofițeri străini vor fi dislocați la frontiera de stat a Republicii Moldova cu posibilitatea utilizării armelor, a mijloacelor speciale, precum și a forței fizice

0

Ofițerii străini vor apăra frontiera de stat a Republicii Moldova cu posibilitatea utilizării armelor de serviciu, al mijloacelor speciale din dotare, precum și a forței fizice. Aceste prevederi se conțin într-un proiect de lege semnat de premierul Natalia Gavrilița și miniștrii Internelor și al Justiției, Ana Revenco și Sergiu Litvinenco.
Documentul inițiază modificări la mai multe legi, printre care Legea cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova; Legea privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă; Legea privind modul de aplicare a forţei fizice, a mijloacelor speciale şi a armelor de foc și Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova. Necesitatea ajustării cadrului normativ care va permite efectuarea acțiunilor comune pe teritoriul țării noastre de către reprezentanții Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) este dictată de Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind acțiunile operative desfășurate de FRONTEX, semnat la 17 martie.
Propunerile de modificare a legislației sunt orientate spre acordarea posibilității de activitate a personalului FRONTEX la frontiera de stat a Republicii Moldova, în special la sectorul moldo-ucrainean, care va acorda asistența angajaților Poliției de Frontieră. Potrivit Guvernului, elaborarea proiectului a fost impusă de necesitatea de a determina cu exactitate cadrul juridic prin care membrilor echipelor trimiși de FRONTEX le sunt atribuite competențe executive pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul operațiunilor comune.
”Conform prevederilor Acordului „operațiune comună” înseamnă o acțiune coordonată sau organizată de FRONTEX pentru a sprijini autoritatea națională a Republicii Moldova responsabilă de controlul la frontieră, care vizează abordarea unor provocări precum imigrația ilegală, amenințările prezente sau viitoare la frontierele Republicii Moldova sau criminalitatea transfrontalieră, ori care vizează acordarea unei asistențe tehnice și operative sporite pentru controlul respectivelor frontiere. Totodată, a apărut necesitatea adaptării cadrului normativ național pentru a permite utilizarea de către reprezentanții FRONTEX al armelor de serviciu, al mijloacelor speciale din dotare, precum și a forței fizice. Adițional, se creează condițiile necesare pentru legalizarea șederii acestora pe perioada operațiunii comune”, se menționează în documentul care va fi transmis în Parlament.
Guvernul mai precizează că implementarea acestei legi ”se va realiza în limitele alocațiilor bugetare”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata