Acuzatorii lui Dodon, membri ai „Frăției procurorilor”, care își supun judecătorii și procurorii prin șantaj și presiuni

0

Dorin Compan, Eduard Bulat și Viorel Morari, sunt cei trei procurori care ar dirija, din umbră, dosarul fostului președinte al țării, Igor Dodon. Despre aceasta chiar Dodon a anunțat, după ce a fost eliberat din sala de judecată și plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, transmite democracy.md cu referire la politics.md.

Numele celor trei procurori este bine cunoscut cetățenilor, dar cel mai mult s-a vorbit despre ei după ce, în 2019, jurnaliștii au primit mai multe scrisori anonime, în care se relata despre așa-numită „Frăție a procurorilor” – un grup de magistrați, care terorizează judecătorii prin șantaj și dosare penale. Potrivit scrisorilor, grupul era condus de fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

„Frăția procurorilor pentru combaterea traficului de ființe umane și a procuraturii anticorupție

1. Eduard Bulat – Adjunct al procurorului general interimar – fost șef a lui Dumitru Robu și Dorin Compan. Din 2010 – procuror, șef al Secției combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale. Eduard Bulat a încercat să împiedice desemnarea noului procuror general și a înaintat pe 26.11.2019 Ministerului Justiției o cerere de chemare în judecată prin care a contestat desfășurarea concursului pentru preselectarea candidaților la șefia Procuraturii Generale, precum și rezultatele acestui concurs.

  1. Dumitru Robu – procuror general interimar. Fost subaltern al lui Eduard Bulat și Viorel Morari. Dumitru Robu este procurorul pe caz în dosarul parcărilor cu plată pe numele fostului primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, despre care acesta a declarat că este un dosar fabricat la comanda lui Vladimir Plahotniuc.
  2. Dorin Compan– Procuror șef interimar la PCCOCS. A fost numit în funcție de către Dumitru Robu. A fost subaltern al lui Eduard Bulat și Viorel Morari”, se arăta în scrisoare.

La scrisoare au fost atașate și câteva extrase din discuțiile dintre Morari, Compan și alți procurori cu privire la documentarea unor judecători incomozi.

„Pe data de 2 decembrie 2019, la ora prânzului Ziarul de Gardă publică Scrisoarea unui grup de magistrați care acuză procurorii de presiuni, acuzând practicile prin care ar fi intimidați. După prânz, Viorel Morari solicită prin chatul procurorilor anticorupție informații despre cine din procurori are procese penale pe judecătorii de la Ciocana”, scria atunci autorul scrisorii. (SURSA https://www.luchianiuc.com/blog/2019/12/05/slivprocurorulmorari-fratia-procurorilor/)

După acest scandal, în februarie 2020, Dorin Compan a plecat din sistem, din propria inițiativă. La câteva luni după asta, Compan a decis să devină avocat, depunând cererea la Comisia de licențiere a Uniunii Avocaților din Moldova. Planurile lui Compan s-au schimbat brusc în 2021, după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost suspendat din funcție, iar interimatul l-a ocupat Dumitru Robu.

Dumitru Robu, devenind Procuroru General interimar, l-a numit pe fostul său șef, Eduard Bulat, în funcția de adjunct al Procurorului General, iar imediat după aceste remanieri, Dorin Compan a revenit în domeniul procuraturii.

„Dorin Compan a fost reangajat sub pretextul de a nu-i fi plătit salariul pentru doi ani”, scria atunci Jurnal TV.

„Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, instituția „a convenit asupra încheierii unei tranzacţii de împăcare cu reclamantul Dorin Compan”, după ce acesta a renunțat la toate pretenţiile patrimoniale, adică la salariul pentru doi ani, şi a acceptat să fie reîncadrat în ultima funcţie în care a activat (…) Deoarece Dorin Compan a scris cerere de eliberare din propria dorință, el urma să fie reangajat fără examen în conformitate cu art.20 alin.3 prim din Legea cu privire la Procuratură, acceptând unul dintre posturile vacante propuse de Consiliul Superior al Procurorilor. Tranzacția de împăcare a ocolit această procedură, dar și i-a lipsit pe magistrați de posibilitatea de a decide soarta lui Compan”, se menționat într-un material realizat de Jurnal TV.

Mai multe voci din cadrul sistemului Justiției spun că anume Bulat a fost cel, care l-a ajutat pe Compan să devină, din nou, procuror, ocolind toate procedurile legale. Nu este pentru prima dată când Eduard Bulat îl ajută pe Dorin Compan.

În 2012, numele lui Dorin Compan a figurat în cel puțin o procedură disciplinară, constatându-se că acesta a condus un automobil cu numere false, a scris Ziarul de Gardă. Colegiul disciplinar i-a aplicat sancţiunea „avertisment”, dar, în temeiul raportului procurorului-şef al secţiei combatere trafic de fiinţe umane de atunci, Eduard Bulat, Colegiul disciplinar a iniţiat procedura privind stingerea înainte de termen a sancţiunii aplicate procurorului Compan.

Dorin Compan a instrumentat mai multe dosare de rezonanță: cel care îl viza pe fostul ministru al Agriculturii, Eduard Grama, pe fostul viceministru al Economiei, Valeriu Triboi, dosarul licitațiilor trucate în medicină, dosarul „tomograf” sau dosarul licitațiilor trucate de primării pentru milioanele de lei din Fondul Ecologic. Unele dintre aceste dosare au fost calificate drept comandă politică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata