Primăria Chișinău cheamă repetat autoritățile centrale să se implice în acțiunile de nimicire și de combatere a răspândirii ambroziei, în caz contrar povara socială și economică va fi una mult mai mare pe termen lung. Despre posibilele efecte negative care ar putea fi provocate de inacțiunile multor instituții de stat s-a discutat astăzi în cadrul unei conferințe organizată de șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Boris Gîlca, și directorul Asociației ”Spații Verzi”, Victoria Covali.
Șeful Direcției Sănătate a Capitalei a declarat că Primăria Chișinău a solicitat repetat autoritățilort centrale, în special Ministerului Sănătății, să includă în lista medicamentelor compensate și a preparatelor destinate tratamentului alergiei provocată de ambrozie.
”Am solicitat repetat și am recomandat Ministerului Sănătății să examineze, să convoace specialiști, să analizezwe povara socială și economică provocată de ambrozie. Cât costă statul să țină în concediu medical mii de oameni afectați de ambrozie? Oare nu este mai bine să avem niște medicamente compensate, să avem niște denumiri internaționale care ar putea fi recomandate de o echipă de experți. Faceți ceva, măcar două-trei preparate, fie și cele mai ieftine, vor fi foarte importante pentru oameni, avem pensionari, persoane cu salarii mizere. A fost expediată în acest sens scrisoarea de primarul Ion Ceban către Ministerul Sănătății. Cu regret, sunt sceptic dacă Ministerul va răspunde la această scrisoare. Avem practica nerăspunderii. Consider că trebuie să lăsăm ambițiile la o parte. Dezbinarea, medorința de comunicare ne va aduce la pierzanie. O guvernare competentă este cea care îi consolidează pe toți. În orice domeniu există oameni capabili. Adunați oamenii competeței, nu după criteriul politic, acea guvernare va fi apreciată, care va aduna resurse umane”, a declarat Boris Gîlca.
Funcționarul a precizat că autoritățile centrale au toate pârghiile pentru a interveni. Boris Gîlca a făcut referire la proiectul de hotărâre a executivului și regulamentul privind combaterea ambroziei, documente aprobate încă în 2018.
”Cadrul legal stipulează clar instituțiile responsabile: Ministerul Agriculturii, cel al Sănătății, MAI și ANSA. Aceste structuri sunt responsabile și de bugetul pentru combatere. Sunt stipulate sancțiunile pentru persoanele fizice, pentru agenții publici sau privați. Noi suntem autoritate publică locală, nu suntem abilitați cu responsabilități de control sau amendare, aceste responsabilități le au autoritățile centrale. Nu facem politică, dar regretăm că nu există o comunicare, un dialog la acest capitol”, a mai adăugat Boris Gîlca.
Șeful Direcției Asistență Medicală a mai precizat că, pe an ce trece, se observă o rezistență biologică tot mai mare a ambroziei. Planta nu mai reacționează la substanțele chimicale folosite.
”La nivel central nu există date statistice cu referire la afecțiunile alergice provocate de ambrozie. Noi avem statistica noastră pentru luna august. Instituțiile medicale primare ne-au raportat peste 600 de pacienți care s-au adresat deja cu probleme grave la medicul de familie sau alergolog. Conform practicii internaționale, asta înseamnă că numărul raportat ar trebui înmulțit la 10, adică în Chișinău am avut în august 6000 de cazuri, iar numărul lor, la sigur, este mai mare. Tratamentul este costisitor, testele de laborator în instituțiile publice nu sunt acoperite de polița de asigurare medicală. Oamenii scot bani din buzunarele proprii, iar sumele pot fi de sute și mii de lei”, a precizat Boris Gîlca.
Municipalitatea a cerut anterior să fie extinse responsabilitățile prevăzute de legislație pentru autoritățile centrale, așa încât să intervină pentru înlăturarea ambroziei atât pe teritoriul Chișinăului, cât și în celelalte orașe și în raioane.