Complicea cetățenei Ucrainei care, în decembrie 2022, a fost reținută de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Nord a CNA și procurorii anticorupție pentru tentativă de mituire a unui polițist de frontieră cu scopul de a scoate din țară un minor fără acte de identitate, a fost reținută. Este vorba despre o femeie din Briceni care a fost identificată ca fiind una dintre persoanele care ar fi purtat discuții cu cetățeana Ucrainei și i-ar fi oferit 500 de dolari pentru coruperea angajatului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. În prezent, femeia este reținută pentru 72 de ore și este cercetată penal pentru corupere activă.
Amintim că, pe 29 decembrie 2022, ofițerii DGT Nord a CNA, împreună cu oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, au curmat o tentativă de scoatere ilegală din țară a unui minor fără acte de identitate, prin încercarea de mituire a unui polițist de frontieră. Cazul a fost denunțat la CNA de către polițistul de frontieră, iar în baza informației IGPF a fost pornită o cauză penală pentru corupere activă.
Potrivit materialelor cauzei, cetățeana Ucrainei i-ar fi propus angajatului Poliției de Frontieră 500 de dolari, pe care urma să-i transmită prin însoțitorul copilului. În schimbul acestei sume, polițistul de frontieră ar fi fost rugat să asigure trecerea nestingherită a minorului prin punctul de trecere a frontierei de stat Criva-Mămăliga.
În urma efectuării acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţii, sub controlul angajaţilor DGT Nord a CNA, al procurorilor anticorupție și reprezentanților Direcției Regionale Nord a IGPF, s-a reușit documentarea transmiterii banilor și a minorului, care urma să traverseze ilegal frontiera de stat. Ca rezultat, cetățeana Ucrainei a fost reținută pentru 72 de ore.
Ulterior, la 19 aprilie 2023, Judecătoria Edineț, sediul Central a pronunțat sentința în cauză penală, deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, oficiul Nord, care a vizat acțiunile cetățenei Ucrainei, învinuite de corupere activă. Judecarea cauzei a durat 3 luni, inculpata recunoscându-și vina în cadrul cercetării judiciare.
Instanța a recunoscut vinovată inculpata de comiterea coruperii active, stabilindu-i pedeapsa cu închisoare pe un termen de 3 ani, cu executarea în penitenciar pentru femei și amendă în mărime de 200 000 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea din contul persoanei în beneficiul statului a mijloacelor bănești în cuantum de 500 de dolari și un telefon mobil de model iPhone 8.