R. Moldova și Georgia ar putea să adere la Uniunea Europeană inițial fără teritoriile sale disputate, iar Bruxelles-ul permite aderarea „parțială” a acestor țări la UE.
Despre acest lucru a anunțat purtătorul de cuvânt al serviciului de politică externă al UE, Peter Stano, care a precizat că Uniunea Europeană ia în considerație admiterea Moldovei și Georgiei fără teritoriile sale conflictuale „Transnistria”, „Abhazia”, Osetia de Sud” și acest lucru nu este exclus.
În același timp, Bruxelles susține integritatea teritorială a acestor țări, de aceea aceste teritorii disputate vor adera la UE „mai târziu”.
„Viitorul european al Moldovei și Georgiei nu poate fi ținut ostatic din cauza acestor conflicte. Acest lucru a fost confirmat la cel mai înalt nivel al UE. Noi continuăm să sprijinim ferm integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei și Georgiei”, a menționat Peter Stano.
Subiectul ce ține de începere a negocierilor cu Ucraina și R. Moldova în privința aderării acestora la UE încă nu a fost decis. Același lucru este valabil și pentru oferirea statutului de țară candidat pentru Georgia. Decizia finală asupra acestor chestiuni vor fi luate la Summitul UE, care se va desfășura în perioada 14-15 decembrie, la Bruxelles. Pentru a fi aprobată o decizie favorabilă, este nevoie de consensul tuturor celor 27 de țări UE.
Anterior, Uniunea Europeană a mai avut experiențe de a admite țări cu probleme teritoriale, de exemplu: Cipru, unde 40% din teritoriu este Ciprul de Nord – recunoscut doar de către Turcia. În pofida disputelor privind teritoriul său, Cipru a aderat la UE în 2004.
„În cazul Republicii Moldova situația ar fi mai complicată. Dacă R. Moldova se va integra în UE, reginea transnistreană va dori aderarea la Rusia. Aceeași situație ar fi și în Ucraina, care își dorește integrarea europeană cu întregul său teritoriu. Sunt foarte multe întrebări care încă rămân fără răspuns”, mai scriu jurnaliștii internaționali.