Ambasadorul UE în R. Moldova, Janis Mazeiks, a discutat cu liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, despre securitatea malului stâng al Nistrului, drepturile omului, energetică și relațiile cu Uniunea Europeană în timpul întrevederii de la începutul lunii iulie.
Janis Mazeiks a subliniat în cadrul unei emisiuni că autoritățile de la Chișinău au refuzat să semneze declarația privind soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, propusă de Tiraspol, fiindcă acesta a pregătit propria versiune.
Janis Mazeiks a declarat că UE se străduie să păstreze legătura cu regiunea transnistreană, deoarece este important pentru Uniunii Europene să dezvolte toate părțile R. Moldova.
„Sunt diplomat și, desigur, nu pot dezvălui toate detaliile întâlnirii. În ceea ce privește subiectele de discuție, nu cred că există un mare secret aici. Pentru că întotdeauna discutăm chestiuniu cu privire la securitatea regiunii, cât și despre energetică, deoarece Transnistria joacă un rol important în imaginea energetică a regiunii. Este vorba, desigur, de drepturile omului, pe care le monitorizăm în această regiune. Acest lucru este valabil și pentru relațiile cu Uniunea Europeană, pentru că unul dintre lucrurile bune care ne leagă pe noi și Transnistria este că afacerile din regiunea transnistreană sunt, de asemenea, un participant la comerțul liber cu UE. Iar acum vedem că 80% din exporturile regiunii se îndreaptă către țările UE. Cred că este un punct de plecare foarte bun pentru a dezvolta această relație în continuare”, a spus ambasadorul UE.
Întrebat de ce Chișinăul a refuzat să semneze declarația propusă de Tiraspol privind asigurarea păcii, Mazeiks a menționat că malul drept al Nistrului a pregătit propria versiune a unui astfel de document.
„În diplomație, se întâmplă lucruri diferite. Există două evoluții posibile: sau va exista disponibilitate pentru o formulare de compromis, sau uneori se primește așa un astfel de document nu este încheiat”, a precizat el.
În același timp, ambasadorul UE a menționat că nu semnarea unei astfel de declarații este importantă pentru el, ci soluționarea pașnică a diferendului transnistrean.
„Faptul că acest lucru poate fi asigurat este un succes atât pentru Chișinău, cât și pentru Tiraspol. Cred că nu are rost să împingem cumva în mod artificial rezolvarea conflictului”, a spus Janis Mazeiks, comentând procesul lent al negocierilor privind conflictul teritorial.
Întrebat despre posibilitatea integrarea R. Moldova în UE fără regiunea transnistreană, Janis Mazeiks a spus că este important pentru Uniunea Europeană ca țara noastră să adere la blocul comunitar deja reintegrată. Dar, în același timp, potrivit lui Mazeiks, UE nu dorește ca țara să devină ostatică a soluționării conflictului transnistrean.
„Prin urmare, nu excludem posibilitatea ca inițial malul drept să adere la UE, iar mai – malul stâng”, a menționat el.
De menționat că, la începutul lunii, la Tiraspol, ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a avut o întrevedere cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski. Liderul de facto s-a plâns că Chișinăul a refuzat să semneze o declarație care să confirme că diferendul transnistrean va fi soluționat exclusiv prin mijloace pașnice, propusă de Tiraspol.
În reacție, Biroul politici de reintegrare a declarat că „Tiraspolul prezintă în mod deliberat inițiative provocatoare care urmăresc obiective nedrepte”.
„Prin urmare, Chișinăul a fost nevoit să reamintească Tiraspolului obiectivul principal al procesului de negocieri, și anume necesitatea de a ajunge la o soluționare cuprinzătoare și durabilă a conflictului transnistrean pe baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional”, a comunicat Biroul.