15 ani de închisoare pentru un angajat ucrainean din sectorul apărării, acuzat că oferea Rusiei informații secrete

Un fost angajat al Ukroboronprom, holdingul ucrainean din sectorul apărării, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru trădare, a anunțat marți biroul procurorului general ucrainean, conform AFP. Sentința include și confiscarea proprietății acuzatului.

Identitatea acestuia nu a fost dezvăluită, dar se știe că a lucrat pentru una dintre fabricile de armament din cadrul Ukroboronprom. Conform procurorilor, în primele luni ale invaziei ruse în Ucraina, în primăvara anului 2022, acuzatul a transmis informații detaliate despre trupele ucrainene, resursele acestora și organizarea armatei către serviciile secrete ruse.

Printre informațiile furnizate se numără detalii despre efectele atacurilor cu artilerie și rachete în regiunea Kiev, unde trupele ruse au ajuns aproape de capitală înainte de a se retrage și de a se concentra pe alte fronturi. De asemenea, acuzatul a transmis informații despre pozițiile trupelor ucrainene, efectivele lor, rutele utilizate, punctele de control, organizarea defensivă și depozitele de muniții.

Procurorul general a declarat că acuzatul a pledat nevinovat, dar sentința de 15 ani de detenție reflectă gravitatea faptei sale de înaltă trădare. De la începutul conflictului cu Rusia în februarie 2022, autoritățile ucrainene au deschis mii de dosare penale pentru colaborare cu inamicul. Potrivit datelor ONU din anul trecut, Ucraina a inițiat peste 6.600 de proceduri penale pentru colaborare cu Rusia sau alte infracțiuni legate de conflict.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comments (0)
Add Comment