20 aprilie 2025: Paștele ortodox și cel catolic sărbătorite împreună

Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc după calendare diferite și rareori se întâmplă ca datele să coincidă. Însă se va întâmpla acest lucru în 2025, când Paștele ortodox și cel catolic se vor sărbători în aceeași zi.

Paștele ortodox și cel catolic se vor sărbători în 2025 la data de 20 aprilie, duminică. Cu o săptămână mai devreme, pe 13 aprilie, ortodocșii și catolicii vor sărbători Floriile.

În funcție de data Paștelui se calculează și datele altor două sărbători importante: Înălțarea Domnului, sărbătorită la 40 de zile de la Înviere, va fi în 2025 pe 29 mai. Iar Rusaliile, sărbătorite la 50 de zile de la Înviere, vor fi anul acesta pe data de 8 iunie, scrie euronews.ro.
Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment după calendarul Iulian, pe stil vechi.

De ce Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la zile diferite? Iniţial, Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană sărbătoreau Paştele la aceeaşi dată. După Marea Schismă din 1054, Biserica Creştină a fost împărţită în două – cea Apuseană sub autoritatea papei şi cea Răsăriteană sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol. Mai târziu, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi) din cauza erorilor acestuia faţă de calendarul astronomic făcând trecerea la calendarul modern, ce-i poartă numele.

Din motive de ordin confesional bisericile ortodoxe nu au acceptat reforma gregoriană, păstrând în continuare calendarul iulian. Cu timpul, diferenţa dintre cele două calendare, care la sfârşitul secolului al XVI-lea era de 10 zile, a continuat să crească, şi după 1900 ea a ajuns sa fie de 13 zile. Astfel, nevoia de armonizare a calendarului în toate domeniile vieţii publice, a făcut ca şi bisericile ortodoxe sa reflecteze la trecerea la calendarul gregorian.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comments (0)
Add Comment