Actele de stare civilă „intră” în era digitală: Din 1 noiembrie, certificatele de naștere, căsătorie, divorț și deces vor fi emise în format electronic

Documentele de stare civilă vor fi emise în format electronic, iar la solicitarea cetățeanului, actele pot fi imprimate și pe suport de hârtie. Potrivit Agenției Servicii Publice, modificările urmează să intre în vigoare la data de 01 noiembrie 2025.

„Agenția Servicii Publice trece la un nou sistem informațional automatizat. În baza acestuia, serviciile de stare civilă vor fi prestate atât la ghișeu, cât și electronic. 

Persoanele care dețin o semnătură electronică calificată vor putea solicita, de la distanță, servicii de stare civilă, inclusiv înregistrarea nașterii sau a căsătoriei, fără a se adresa la ghișeele ASP. Reamintim că Agenția Servicii Publice a pus recent în circulație noul act de identitate al cetățeanului Republicii Moldova – Cartea de identitate, care are înscrisă pe ea semnătură electronică calificată (la solicitarea cetățeanului).

Documentele de stare civilă în format digital vor fi eliberate în MCabinet-ul cetățeanului. Acestea vor conține un cod digital pentru verificare. Astfel, documentul va putea fi verificat de către orice autoritate care îl solicită (din țară și de peste hotare).

Toate actele de stare civilă, pe care le emite în prezent Agenția Servicii Publice (certificatele, extrasele, duplicatele) vor avea o singură denumire – Extras de pe actul de stare civilă. La solicitarea cetățeanului, documentul electronic de stare civilă poate fi imprimat pe suport de hârtie. Documentul imprimat poate fi ridicat de la orice centru multifuncțional al ASP. Reamintim că prin intermediul platformei MDelivery, cetățenii pot primi actele direct acasă la ei, atât în țară, cât și peste hotare.

Cetățenii aflați peste hotare, care dețin o semnătură electronica calificată, emisă de autoritățile RM, vor putea solicita serviciile de stare civilă online, iar documentul electronic va fi disponibil in MCabinet-ul personal. Persoanele stabilite peste hotare, vor putea solicita Extrasul de pe actul de stare civilă pe suport de hârtie prin intermediul misiunilor diplomatice sau a oficiilor consulare.

Cetățenii vor putea solicita serviciile de stare civilă la orice subdiviziune teritorială de stare civilă a ASP, indiferent de locul lor de domiciliu. În prezent, poți solicita documente de stare civilă doar la subdiviziunea de stare civilă a ASP din raza unde ai domiciliul.

Căsătoriile în regim de urgență vor fi înregistrate fără a fi nevoie de a argumenta urgentarea. În prezent, tinerii care doresc să se căsătorească în regim de urgență trebuie să prezinte documente care confirmă imposibilitatea de a se afla în țară timp de 30 de zile (contract de muncă peste hotare).

Simplificarea procedurilor prin:

  • Solicitanții vor avea mai multe posibilități de a-și schimba numele/prenumele, atât personal cât și prin reprezentant împuternicit prin procură specială (inclusiv semnată electronic în MPower).
  • Copilul va putea purta numele unuia dintre părinți, numele conexat al ambilor părinți sau numele conexat parțial al părinților când aceștia poartă nume dublu. 
  • Schimbarea numelui/prenumelui persoanei nu va modifica actele de stare civilă înregistrate anterior pe numele acesteia.

Proiectul de modificare a legii privind actele de stare civilă promovează schimbul de date între autorități prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConect), eliminând necesitatea deplasării fizice pentru obținerea sau prezentarea documentelor autorităților publice, în cazul în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resursele informaționale”, precizează ASP.

Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!

Comments (0)
Add Comment