Actualizări despre condițiile meteorologice și măsurile pentru prevenirea efectelor schimbărilor climatice

Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a fost în vizită la Serviciul Hidrometeorologic de Stat. În urma întrevederii, angajații Serviciului au comunicat că pericolul precipitațiilor abundente a trecut, iar în următoarele 24 de ore sunt preconizate izolat ploi de scurtă durată și vremea revine la normalitate.

În weekendul trecut, Republica Moldova a fost afectată de ploi abundente, care au provocat inundații în mai multe regiuni. Cele mai afectate au fost raioanele Leova, Cantemir, Nisporeni, Strășeni, precum și municipiul Chișinău. Cantitatea de precipitații acumulată în ultimele zile echivalează cu cantitatea care cade într-un sezon întreg de primăvară într-un an obișnuit. Ultimele astfel de volume de precipitații au fost înregistrate în anii 1966, 2001 și 2013.

În legătură cu situația creată autoritățile centrale și locale sunt mobilizate pentru a oferi sprijin cetățenilor afectați și pentru a gestiona consecințele acestor fenomene. Aceste fenomene meteo extreme sunt un semnal clar al schimbărilor climatice cu care ne confruntăm tot mai des. 

Ministrul Lazarencu a mai adăugat că ministerul Mediului promovează politici pentru a crește reziliența țării în fața schimbărilor climatice. În parteneriat cu alte ministere, a fost elaborată strategia națională de reducere a riscurilor de dezastre, care urmează a fi aprobată de Guvern. În colaborare cu partenerii de dezvoltare, se lucrează la implementarea unui sistem de alertă meteo extremă, similar cu RoAlert din România, care va avertiza cetățenii în timp real despre pericolele iminente.

„Odată cu implementarea legii privind schimbările climatice, primăriile vor fi obligate să elaboreze planuri de adaptare la noile condiții climatice și să gestioneze riscurile de dezastre. De asemenea, Ministerul Mediului desfășoară Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, având ca obiectiv împădurirea a 145.000 de hectare în următorii 10 ani, pentru a reduce astfel de fenomene extreme”, a mai adăugat oficialul.

Ministrul Lazarencu îndeamnă cetățenii să urmărească avertizările meteo, să evite zonele cu risc de inundații și să adopte practici prietenoase cu mediul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comments (0)
Add Comment