Alertă de tsunami în Japonia după un cutremur cu magnitudinea 5,6

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 a avut loc marți dimineață, la sud de Tokyo, provocând un tsunami de 50 de centimetri pe insula Hachijo, conform agenției de presă Kyodo și meteorologilor japonezi. Seismul s-a produs la ora locală 08:14, cu epicentrul situat în apropierea insulei Torishima din arhipelagul Izu. Un val de tsunami de 20 de centimetri și unul de 10 centimetri au fost detectate și pe alte insule din zonă.

Agenția de meteorologie din Japonia a emis rapid o avertizare de tsunami pentru insulele Izu și Ogasawara, dar aceasta a fost ridicată la ora locală 11:00, în absența unor pagube semnificative raportate de poliția din Tokyo. Deși magnitudinea cutremurului a fost inițial estimată la 5,9, aceasta a fost ulterior revizuită la 5,6 de către Institutul american de geofizică (USGS).

În paralel, autoritățile japoneze au avertizat despre intensificarea activității vulcanice în marea din jurul insulei Smith, în apropierea epicentrului cutremurului. Observațiile decolorării apei sugerează o posibilă erupție subacvatică, iar navele din zonă sunt avertizate cu privire la eventuale resturi plutitoare.

Japonia, situată pe „Cercul de Foc al Pacificului”, experimentează o frecventare activitate seismică, cu aproximativ 1.500 de cutremure înregistrate anual. Acest incident se adaugă listei de cutremure și tsunamuri care afectează frecvent regiunea, punând în evidență necesitatea continuării măsurilor de pregătire și siguranță pentru populație.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comments (0)
Add Comment