Alți doi inspectori din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au ajuns pe banca acuzaților pentru acte de corupție

Procuratura Anticorupție, informează că în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție au terminat urmărirea penală și au expediat dosarul în instanța de judecată, în privința a doi inspectori ai Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței (APCSP), cărora li se incriminează săvârșirea a trei capete de corupere pasivă (infracțiune prevăzută de art.324 alin. (2) lit. b) din Codul penal) manifestată prin pretinderea, acceptarea și primirea bunurilor, ce nu li se cuvin, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile funcționale.

Amintim că, la data de 3 decembrie 2021, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au reținut patru persoane, în cadrul unei cauze penale care vizează fapte de corupție comise la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. În comunicatul, difuzat de CNA, s-a menționat că bănuiții ar fi gestionat o schemă de corupție, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit sistematic bani de la agenți economici pentru a nu le îngrădi activitatea comercială.

Pentru a vizualiza comunicatul Procuraturii Anticorupție din 13.12.2021, aferent acestui subiect, accesați următorul link: http://procuratura.md/md/newslst/1211/1/8784/

Prin urmare, în cadrul urmăririi penale s-a constatat că angajații APCSP ar fi efectuat periodic controale la comercianții din piețele din capitală și din țară, iar pentru a nu indica în actele de constatare presupusele nereguli stabilite în activitatea de întreprinzător, aceștia ar fi pretins și primit de la agenți economici, bani sub formă de taxe de protecție care variau între 5000 și 10 000 de lei.

Astfel, au fost documentate cel puțin 3 episoade, în care cei doi inspectori au comis infracțiunea de corupere pasivă.

Potrivit rechizitoriului, pe data de 10 aprilie 2021, activând în calitate de inspectori ai Direcției control produse industriale și servicii din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, învinuiții au pretins și au primit de la un comerciant 10 000 de lei, pentru a nu indica în actul de control neregulile depistate și pentru a nu-i confisca marfa, comercializată fără acte permisive.

Pentru aceleași servicii, pe data de 8 iulie 2021 și respectiv 24 noiembrie 2021, aceștia au pretins 6000 de lei și alte 5000 de lei de la alți doi comercianți pentru aceleași servicii.

Totodată, informăm că, la demersul procurorilor anticorupție, cu autorizarea judecătorilor de instrucție a fost aplicat sechestru pe 1.0 cotă-parte dintr-o încăpere ce îi aparține unuia dintre învinuiți și respectiv 1/2 cotă-parte din altă încăpere ce îi aparține celui de-al doilea învinuit.Subsecvent, informăm că, la finele lunii ianuarie 2022, dosarul în privința a doi din cei patru inspectori reținuți a fost expediat în judecată.Notă:Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Comments (0)
Add Comment