Viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici regretă și critică utilizarea în exces de către unii, în ultima perioadă, a etichetelor de ”proeuropean” doar pentru a-și justifica anumite acțiuni și a-și face un drum mai facil pentru soluționarea problemelor. Funcționara susține că echipa Primăriei Chișinău demonstrează cu tărie că orie proiect de dezvoltare este realizat prin prisma competențelor, iar în vizorul autorităților municipale este omul și grijile lui, indiferent de apartenența politică, etnică sau religioasă.
”Am și eu o curiozitate: unde pot să depun dosarul și ce acte trebuie să anexez la el pentru a obține un certificat de pro-european? De când activez în serviciul public (mai întâi – secretar de stat pentru educație la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, acum – în calitate de viceprimar pe domeniul social în cadrul Primăriei municipiului Chișinău), mereu mi-am axat activitatea având în vizor Omul și grijile lui, indiferent de preferințele politice, religioase etc. ale acestuia. Poate că acest „Certificat” ne va ajuta să deschidem anumite uși, azi închise, va semnala unor factori de decizie că suntem și noi în serviciul Cetățeanului, nu doar ei, pro-europenii (auto)declarați, care cred că ei sunt decidenții și împart etichete la stânga și la dreapta…”, se întreabă viceprimarul Angela Cutasevici.
Funcționara precizează că Primăria Chișinău a trecut peste crizele din ultimii ani fără a pretinde la vreun ”certificat proeuropean” și fără a aștepta menajamente.
”Criza Covid-19 ne-a luat pe nepregătite. Echipa Primăriei și subdiviziunile ei au fost alături de medicii noștri, în prima linie. Am salvat vieți, am dotat spitale, am creat instrumente inedite de management a crizei pandemice. Și niciodată nu am cerut de la pacienți „Certificatul de pro-european”. Criza războiului. Chiar din start – încă se auzeau ecourile primelor bubuituri de rachete rusești peste orașele și satele Ucrainei – ne-am mobilizat și iarăși munceam 24/24, cot la cot, întreaga echipă. Am adăpostit oameni, am oblojit suflete, am protejat copiii fugiți din calea războiului. Am implementat „din mers” mecanisme pentru a gestiona eficient criza refugiaților. Și am făcut-o atât de bine, încât ne-au apreciat nu doar beneficiarii, ci și organismele internaționale, factorii de decizie din multe țări europene, care veneau să vadă cu ochii lor ceea ce făceam noi, echipa Primăriei Chișinău, în centrele de refugiați. Și de data aceasta nu am cerut de la nimeni „Certificatul de pro-european””, a adăugat Angela Cutasevici.
Viceprimarul susține că succesul echipei Primăriei Chișinău se datorează, în primul rând, atitudinii echitabile, fără etichetări și discriminări, față de cetățeni.
”Muncesc cu dăruire, alături de colegii mei din cadrul Primăriei municipiului Chișinău. Suntem echipă! Generăm produse vii, palpabile. În pofida tuturor crizelor, am implementat peste 1000 de proiecte, pro-oameni. Proiecte sistemice! Toate – spre binele Chișinăului și a locuitorilor săi, indiferent de preferințele lor politice, religioase, apartenență etnică etc. Cu respect pentru demnitatea umană, cu respect și mare grijă pentru chișinăuieni! Nu etichetăm, nu dăm calificative și nu discriminăm. Doar muncim. Muuult muncim! Pentru toată comunitatea!”, a concluzionat Angela Cutasevici.