Armamentul, muniția și alte echipamente din dotarea echipelor FRONTEX dislocate la frontiera de stat a Republicii Moldova vor fi aduse în țară doar după ce Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) va primi acordul oficial al autorităților de la Chișinău.
Potrivit Acordului dintre UE și Republica Moldova, semnat la 17 martie la Bruxelles, care prevede dislocarea personalului FRONTEX la frontiera de stat a Republicii Moldova, în special pe sectorul moldo-ucrainean, înainte de trimiterea membrilor echipelor, agenția informează Republica Moldova cu privire la armele de serviciu, muniția și celelalte echipamente pe care membrii echipelor le pot purta. Chișinăul poate interzice portul anumitor arme de serviciu, muniții și alte echipamente, cu condiția ca legislația sa să aplice aceeași interdicție și propriilor autorități de gestionare a frontierelor.
Înainte de trimiterea membrilor echipelor, Republica Moldova informează agenția cu privire la armele de serviciu, muniția și echipamentele permise, precum și cu privire la condițiile de utilizare a acestora.
Conform Acordului, armele de serviciu, muniția și echipamentele pot fi utilizate pentru autoapărare legitimă și pentru apărarea legitimă a membrilor echipelor sau a altor persoane, în conformitate cu dreptul intern al Republicii Moldova, în concordanță cu principiile relevante ale dreptului internațional și ale dreptului Uniunii.
Documentul mai prevede că ”folosirea forței, inclusiv portul și utilizarea armelor de serviciu, a muniției și a altor echipamente, se exercită în conformitate cu dreptul intern al Republicii Moldova și în prezența autorităților de gestionare a frontierelor din Republica Moldova. Republica Moldova poate autoriza membrii echipelor să utilizeze forța în absența autorităților de gestionare a frontierelor din Republica Moldova”.
Totodată, Republica Moldova poate autoriza membrii echipelor să consulte bazele sale de date naționale, dacă acest lucru este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor operative specificate în planul operațional. Republica Moldova se asigură că oferă acces la aceste baze de date într-un mod eficient și eficace.
Textul acordului are și un capitol aparate referitor la ”rănirea sau decesul membrilor echipelor”, care stipulează modul de efectuare a autopsiei și de repatriere a ofițerilor decedați și a bunurilor personale ale acestora.