Banca Mondială acordă Moldovei un pachet de finanțare de 105,98 milioane de dolari

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui pachet de finanțare R. Moldova în valoare de 105,98 milioane de dolari destinat Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” (MRCP), care va ajuta țara să-și îmbunătățească conectivitatea rutieră rezilientă la schimbările climatice în comunitățile rurale, să sporească traficul de tranzit rutier prin punctele de trecere a frontierei cu România și să reacționeze prompt și mai eficient la crize și situații de urgență.

MRCP va finanța reabilitarea și modernizarea a circa 95 de kilometri pe trei drumuri locale prioritare, transmite  IPN.

Proiectul va finanța reabilitarea și modernizarea a circa 95 de kilometri pe trei drumuri locale prioritare. Lucrările includ și măsuri de siguranță rutieră în proximitatea școlilor și a localităților. De asemenea, lucrările vor include dezvoltarea infrastructurii pentru mijloacele de transport nemotorizat de-a lungul și în proximitatea drumurilor. Pe lângă lucrările de construcție, vor fi organizate campanii educaționale și informaționale în materie de siguranță rutieră cu scopul de a sensibiliza și educa publicul în ceea ce privește măsurile și practicile de siguranță rutieră.

O altă componentă a proiectului vizează îmbunătățirea funcționalității punctelor de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România. La Ungheni va fi construit un nou punct de trecere a frontierei dotat cu o infrastructură vamală modernă de procesare, de cântărire și de scanare. Din acest proiect mai face parte și modernizarea punctelor de trecere a frontierei de la Giurgiulești și Leușeni.

Din anul 1992, când Moldova s-a alăturat Băncii Mondiale, au fost alocate finanțe de peste 2,1 miliarde de dolari, având ca destinație mai mult de 70 de operațiuni. Actualmente, portofoliul Băncii Mondiale include 13 proiecte active cu un angajament total de 742,9 milioane de dolari.

Comments (0)
Add Comment