Captură record de ţigări în nordul Franţei: Șoferul era din Moldova

Vameșii francezi au confiscat 12 tone de tutun de contrabandă sau 600.000 de pachete de țigări, în valoare de șase milioane de euro, dintr-un camion care venea din Belgia, au anunțat vineri procurorii și vama, adăugând că este un record pentru regiunea Picardia, din nord-estul Franţei.

Camionul, înmatriculat în România, a fost interceptat marți la ora 03:20, în timpul unui control de rutină pe autostrada A1 spre Paris, la Assevillers (Somme), a declarat într-un briefing de presă procurorul de Amiens, Jean-Philippe Vicentini.

Șoferul, un cetăţean moldovean, a fost plasat în arest preventiv joi seară la încheierea reținerii sale de poliție, urmând a fi prezentat în înfățișare imediată vineri la instanța penală Amiens. „Condițiile lui de recrutare și modul în care a fost organizat transportul sugerează că știa că era implicat în transport ilicit”, a spus Jean-Philippe Vicentini.

Camionul, care conform documentelor ar fi trebuit să transporte tablouri destinate birourilor, era încărcat cu 30 de paleţi cu pachete de ţigări, inclusiv un perete de cutii de țigări purtând mărcile Marlboro, L&M, Winston și cu avertismente de sănătate în limba engleză.

„Este un record trist pentru Picardia”, a remarcat Michaël Lachaux, director regional de vamă pentru această regiune din Franţa. Bunurile sechestrate reprezintă o pierdere de venituri pentru stat de patru milioane de euro.

„Traficul de țigări este foarte profitabil și provoacă fraude deosebit de importante în finanțele publice”, a deplâns procurorul din Amiens. Contrabanda cu tutun s-a industrializat în ultimii ani, o cantitate tot mai mare de țigări fiind fabricate în Europa, în special în Polonia și mai recent în Belgia, pentru piața europeană.

Reuşita vameşilor a fost remarcată de către Guvernul de la Paris: Bruno Le Maire, ministrul Economiei, Finanțelor și Recuperării, și Gabriel Attal, ministrul delegat responsabil cu Conturile Publice, i-a felicitat pe vameșii din Amiens pentru această captură.

Menţionăm că luni, 3 aprilie, guvernul francez a anunțat că dorește să majoreze pedepsele penale împotriva traficanților de tutun, ale căror capturi au atins niveluri record anul trecut în Franța, cu 645 de tone interceptate, în creștere cu 60% într-un an.

În Picardia, această ultimă captură aduce la 19 tone de tutun cantitățile confiscate de la 1 ianuarie 2023, față de 14 tone pe tot anul în 2022 și jumătate mai puțin în 2021, a spus Lachaux. În Franța, piața neagră reprezintă în prezent aproximativ 30% din tutunul în circulație.

Comments (0)
Add Comment