Centrul Național Anticorupție are un nou director

Iulian Rusu a fost numit în funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA), pentru un mandat de cinci ani. Candidatura lui a fost propusă de un grup de deputați din Fracțiunea ”Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost susținută cu votul a 57 de deputați. Tot în cadrul ședinței de astăzi, Iulian Rusu a depus jurământul.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, l-a felicitat pe Iulian Rusu pentru numirea în funcție și i-a dorit mult succes. ”Este o instituție importantă, strategică. Sarcina nu este simplă, dar sunt sigur că determinarea este foarte clară. În acest proces de combatere a corupției, de reformare a justiției, loc pentru aranjamente nu există. Cel care a încălcat legea, trebuie să răspundă în fața ei”, a declarat Speakerul.

Iulian Rusu este de jurist, absolvent al Universității Oxford și are titlu de magistru în drept. Anul trecut, acesta a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției. De asemenea, anterior, el a fost director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene și a contribuit cu expertiză în mai multe proiecte și activități ce țin de sectorul justiției și anticorupție.

Hotărârea de numire intră în vigoare la data de 7 februarie 2022 și poate fi contestată în instanța de judecată în termenul prevăzut în art. 209 din Codul administrativ al Republicii Moldova.

Potrivit legislației, directorul Centrului Național Anticorupție este numit cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari.

Comments (0)
Add Comment