Cetățenii R. Moldova care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă în Letonia urmează să beneficieze de o serie de drepturi de asigurări sociale, care vor putea fi accesate după finalizarea procedurilor de semnare și ratificare a Acordului între R. Moldova și Republica Letonia în domeniul securității sociale, negociat de Guvernul de la Chișinău.
Ministerului Muncii și Protecției Sociale al R. Moldova și Ministerul Bunăstării al Republicii Letonia vor colabora în vederea implementării dispozițiilor Acordului menționat, transmite democracy.md cu referire la zdg.md.
În acest sens, miercuri, 19 aprilie, cabinetul de miniștri a aprobat semnarea Acordului de implementare de către cele două ministere omoloage.
Scopul Acordului în domeniul securității sociale este ca cetățenii R. Moldova care au muncit în Republica Letonia la atingerea vârstei de pensionare sa beneficieze de pensie din acest stat și, totodată, pe perioada de activitate sa fie asigurați cu un venit sub forma de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în cazul decesului întreținătorului.
Acordul de implementare este un instrument secundar, care determină instituțiile competente ale părților contractante și modalitatea de cooperare dintre ele. Totodată, tratatul stabilește documentele pe care le depune solicitantul pentru a beneficia de pensie sau alte prestații de asigurări sociale și termenele de depunere a acestora; instituţiile responsabile pentru acordarea și plata prestațiilor, sarcinile care îi revin în acordarea unui drept; termenele de emitere a certificatelor și formularelor și termenele de transmitere a documentelor ș.a.
După aprobarea acestui document de către Executiv, ministrul Muncii și Protecției Sociale al R. Moldova și ministrul de externe al Letoniei urmează să semneze Acordul între Republica Moldova și Republica Letonia în domeniul securității sociale și Acordul de implementare.
R. Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială cu 17 state, dintre care 15 sunt în vigoare și au o aplicare reușită.