În contextul incertitudinilor privind licența Moldovagaz, șeful companiei, Vadim Ceban, a fost întrebat cine va pregăti Republica Moldova pentru sezonul rece. În cadrul unui interviu, acesta a declarat că, deși situația este complicată, soluții vor fi identificate, iar țara „nu stă în aer”.
„Sunt foarte multe elemente complexe, pe care vi le spun deschis: nu sunt deloc simple. Din punct de vedere economic, este un angajament, dar din perspectivă corporativă, financiară, tehnică apar multe întrebări. Indiferent cine va fi desemnat ca furnizor de ultimă opțiune sau de serviciu universal, va trebui oricum să colaboreze cu Moldovagaz”, a precizat Ceban.
Moldovagaz – infrastructură esențială în sistemul de distribuție
Ceban a reamintit că Moldovagaz gestionează în prezent peste 830.000 de consumatori, are peste 120 de angajați implicați în furnizarea gazelor naturale și menține o infrastructură complexă: centre de apel, echipe juridice și rețele de relații cu clienții în întreaga țară.
„Sunt elemente de infrastructură care nu pot fi închise peste noapte. Ele vor continua să funcționeze, iar serviciile vor fi puse la dispoziția noului furnizor desemnat, conform deciziei ANRE”, a subliniat el.
Aceste servicii, potrivit lui, ar urma să fie oferite contractual, așa cum se întâmplă și în prezent între Moldovatransgaz și Vestmoldtransgaz.
Desemnarea unui nou furnizor – un proces de tranziție
Ceban a explicat că, dacă Energocom va deveni noul furnizor de serviciu universal, procesul de tranziție va necesita timp.
„După 31 iulie urmează o perioadă de tranziție. Conform procedurilor, sunt necesare 30 de zile pentru definitivarea deciziilor. Astfel, în septembrie sau cel târziu octombrie, facturile ar putea fi emise deja de un alt furnizor”, a declarat șeful Moldovagaz.
Întrebarea-cheie: Cine va asigura gazele pentru iarnă?
Întrebat dacă pregătirea pentru sezonul rece nu a fost cumva neglijată în această perioadă de incertitudine, Ceban a răspuns:
„Foarte bună întrebare. Și foarte importantă. Autoritățile, Ministerul Energiei și ANRE trebuie să se pronunțe clar. Dacă Moldovagaz nu mai poate procura gaze din cauza situației legale, atunci cine va face acest lucru pentru iarnă?”
El a subliniat că lunile mai–octombrie sunt cruciale pentru achiziția gazelor la prețuri avantajoase și a cerut o ședință urgentă între toate părțile implicate.
Mesaj de încredere: „Nu fugim de responsabilitate”
„Noi suntem gata, în limita mandatului nostru, să oferim tot sprijinul. Nu fugim de responsabilitate. Suntem oameni responsabili, maturi, care am trecut printr-o criză și am învățat din ea. Nu stăm în aer. Soluția va fi găsită. Sunt convins că până în septembrie vom avea o soluție clară. Mergem înainte”, a încheiat Vadim Ceban.
Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!