Comerțul reciproc între Moldova și Kazahstan, discutat la Forumul de Afaceri

„Kazahstan-Moldova”: noi oportunităţi” este genericul forumului de afaceri organizat online miercuri de Ambasada Republicii Kazahstan la Chişinău.

Potrivit agenţiei Infotag, reprezentanţii fondului de investiţii Kazakh Invest şi-au exprimat disponibilitatea să le ofere sprijin companiilor moldoveneşti care-şi doresc să intre pe piaţa Kazahstanului ca investitori străini.

Fondul Kazah Invest funcţionează conform principiului „ghişeu unic”, ceea ce este convenabil pentru investitori. În ultimii 30 de ani, investiţiile străine directe în economia Kazahstanului s-au ridicat la 417 miliarde de dolari. Numai în 2022, investiţiile au depăşit 28 miliarde de dolari, ceea ce este cu 18% mai mult decât în 2021. Fondul Kazakh Invest le oferă companiilor o gamă largă de stimulente financiare şi beneficii, inclusiv scutire de TVA şi de impozitul funciar, beneficii la plata dividendelor şi câştigurilor de capital.

Ambasadorul Republicii Kazahstan în Moldova, Almat Aidarbekov, le-a mulţumit participanţilor la forum, exprimându-şi încrederea că acesta va contribui la stabilirea de noi contacte de afaceri pentru extinderea afacerilor şi comerţului reciproc între cele două ţări.

„Din motive obiective, s-a redus uşor volumul comerţului bilateral, dar aceasta nu reflectă interesul şi potenţialul pe care îl au ţările noastre şi care sunt foarte mari. Motivul diminuării a fost situaţia geopolitică din regiune, din cauza căreia lanţurile logisticii de transport pentru aprovizionarea cu mărfuri au fost întrerupte”, a spus Aidarbekov.

Diplomatul a menţionat că autorităţile din Kazahstan lucrează acum la crearea unui coridor de transport internaţional trans-caspic pentru accesul în Europa.

„Kazahstanul are un mare interes pentru portul internaţional liber moldovenesc Giurgiuleşti şi portul georgian Batumi, în vederea obţinerii accesului la Marea Neagră şi ţările din jurul acesteia”, a subliniat ambasadorul.

Comments (0)
Add Comment